DELA

#väderkränkt

Det ringer hos tevemeteorologen Helen Tronstad. Rösten i telefonen säger desperat: Nu regnar det igen. Nu får det vara nog!

Nej, det har inte varit någon fullpoängare att vara meteorolog en sommar som den vi haft hittills. Iskallt, regn och storm från norr. I mångas ögon är det faktiskt på riktigt meteorologernas fel att Skandinavien hamnat i en köldsvacka.

Om jag var meteorolog skulle jag nog inte ha vågat mig ut till matbutiken många gånger i sommar av rädsla för att bli attackerad av uppretade semesterfirare.

Desperationen är svår att dölja. Alla är så beroende av sommarvärmen för att orka masa sig igenom resten av året att väderdepressionen riskerar bli en folksjukdom.

Kort sagt. Folket är väderkränkt.

Den som måste pysa ut lite ilska kan utgjuta sig på hashtaggen #väderkränkt på Twitter för att få lindring i själen. Det har många gjort. ”Men jävla väder. Här släpar man med sig löpkitet ända från Skåne och sen blir det pissväder. Sthlm, jag är #väderkränkt !

Men väderkränkta skandinaver är ändå nästan småsnälla i jämförelse med britter.

Britterna har utnämnts till de mest väderkränkta av alla nationaliteter av Smithsonian.com som citerar The Telegraph.

Fler än 300 000 tweets postades på 16 språk från 20 länder. Resultatet visade att runt 20 procent av alla väderdiskussioner under en genomsnittlig vecka kom från Storbritannien och klimatklagomålen var vanliga.

Också en tidigare brittisk koloni är smittad av väderkränkthet – Nya
Zeeland hamnade på andra plats.

Själv känner jag mig inte särskilt väderkränkt, måste jag erkänna.

Vi har sluppit vattna på kolonilotterna där allt växer kanonfort nu, hallon och vinbär mognar i hast och skogarna färgas blåa av blåbär och gula av kantareller.

Jag har sluppit bränna upp huden och bli orkeslös och uttorkad i solgasset. Myggor har jag knappt sett och mördarsnigelexplosionen tar jag sedan när den kommer.

Och åtminstone vår vik vid Norrhavet har hittills varit algfri. Någon nytta är det ju med en vattentemperatur på 12 grader en halv meter under vattenytan vid badklippan när juli övergick i augusti.