DELA

Vad man inte kan göra på Kökar

Vad finns det egentligen att göra i en liten kommun som Kökar med bara 247 invånare? Vad skulle du göra?
Jag kan iallafall berätta vad du absolut inte kan göra. Du kan inte sitta och vänta på att någon annan ska ordna något som du bara kan hänga med på. Du måste ta saker i egna händer.
Det är en bra sak med att bo på ett litet ställe; man lär sig att ta eget ansvar och ordna saker själv. Visst du kan ju inte ordna vad som helst, men det mesta funkar med planering och engagemang.

Ett säkert kort
om du vill få kontakter runt hela svenskspråkiga Finland är frivilliga brandkåren. Jag har många nära vänner och ett fritidsintresse som alltid finns där tack vare brandkåren. Med de vänner jag fått via den klarar jag mig bra ett bra tag framöver. Jag lovar att du kommer träffa fantastiska personer om du börjar med brandkårsverksamhet.
Sedan har vi det eviga problemet med att bo i en skärgårdskommun: Färjorna. Jag har aldrig haft någon möjlighet att utöva något fritidsintresse på någon seriösare nivå på fasta Åland. Och där kommer vi tillbaka till att man måste aktivera sig själv. Du kommer ingenstans i världen om du inte tar eget ansvar. Även om jag bara har ett ”organiserat” fritidsintresse har jag ändå något att göra nästan varje kväll, bara genom att säga till några timmar i förväg.
Allt det här har underlättats enormt mycket tack vare alla sociala medier eftersom de gör kontakten lättare och de flesta håller alltid ett litet öga på vad som händer i cybervärlden.

Att kunna ta ansvar
är alltid viktigt. Speciellt för oss som måste flytta hemifrån när vi bara är femton år. Det gör att vi måste växa upp mycket snabbare än många andra ungdomar. Det här gäller naturligtvis inte bara de som bor i skärgården, utan också alla andra som måste flytta hemifrån när de gått ut nian.
Ni som tar det för givet att mamma eller pappa diskar eller städar åt er, tänk då att bo ensamma i en lägenhet när ni är femton år. En lägenhet utan diskmaskin, en lägenhet där det enda alternativet är handdiskning. Det är min framtid om fem månader.

Sedan
det eviga färjåkandet, fem timmar varje helg för att kunna träffa min familj i några timmar. Sedan bär det av till Mariehamn och den diskmaskinsfria lägenheten igen. Men det är ju så att många längtar efter den tiden när man får bo ensam och bestämma över sig själv och inte behöver lyssna på andras direktiv. Det är en av fördelarna med att flytta hemifrån tidigare, det händer tidigare.

Jenny Blomsterlund  / redaktion@nyan.ax