DELA

Vad köper du på Apoteket?

För att svara på rubriken så köper väl de flesta medicin. Det är därför vi har apotek. Men på senare tid har det skett en förändring i apotekens utbud.

På samma gång man köper värkmedicin och plåster kan man få med sig en ny mascara, foundation, tandkräm, eller varför inte ett nytt läppglans. Nuförtiden ska farmaceuterna ge sminktips på samma gång som de ger ut hostmedicin.

Jag tycker inte att det är något fel med att apoteken också säljer smink och hudvårdsprodukter.

Jag har själv kommit hem med en ny duschgel på samma gång jag köpt värktabletter. Däremot undrar jag om dessa produkter är hälsosammare eftersom de säljs på apotek?

Den känslan får jag i alla fall. Det här måste vara bra för min kropp eftersom det säljs på apoteket och är utvald av experter. Är det så eller är det endast illusionen av att allt man köper på ett apotek resulterar i bättre hälsa både utifrån och in. Är det bra bara för att det är köpt på apotek?

För att förtydliga detta så är det ingen farmaceut som har sagt åt mig att duschgelen jag köpte skulle vara mer hälsosam. Det är endast att jag själv som funderar på det här.

I Finland får man inte sälja värkmedicin i matbutiker som man får i Sverige. Uppväxt på landsbygden i Österbotten vande jag mig vid att närmsta jourapotek låg ungefär 50 kilometer bort. Visst skulle det underlätta en hel del om man också kunde köpa värkmedicin på samma gång man handlar mat.

Motargumenten till värkmedicin i matbutik är att det inte finns någon expert som kan ge råd om medicinen. Vissa butiker på landsbygden har redan medicinskåp, så vad är skillnaden om man flyttar över det helt till butikens utbud?

Om man kan köpa mascara på apoteket kan man väl lika bra köpa Burana i livsmedelsaffären.

Finland är ett förmyndarsamhälle på gott och ont. Hur mycket vi än förbjuder och reglerar kommer det att finnas missbruk.

Det finns utbildade människor som kan ge råd om värkmediciner eller mascaror och som konsument frågar jag alltid dem om råd när jag vill ha svar på mina frågor.