DELA
Foto:

Vad kan du göra för självstyrelsen?

Nu är sommaren här! 30-skyltarna vid Ytternäs skola är borta och vi som dagligen kör den vägen får gasa på i 50 och komma hem en sekund snabbare.

Vid det här laget har ni också alla läst om de sommarlovsfirande ungdomarna, som vill supa på stan utan att föräldrarna lägger sig i. Förskräckligt alltså!

En kollega uttryckte en viss förståelse för åsikterna och jag tänkte för mig själv att hon är rätt ung, flickan.

Men så upplät sig en närstående make.

– Nej fy för att någon kompis föräldrar hade kommit och lagt sig i! Det hade jag aldrig gått med på.

Han avsåg sent 50-tal, Mariehamn för snart 60 år sen.

– Inte kompisarnas föräldrar utan dina egna, invände jag.

– De skulle aldrig ha gjort nånting sånt!

På den tiden hade jag ännu inte satt min fot i Mariehamn, så jag vet inte hur det gick till bland ungdomarna. Men de flesta blev uppenbarligen vuxna och någorlunda stadgade. Någorlunda.

Trots det kan jag inte riktigt hålla med kollegan och maken. Visst hade jag också tyckt att det var enormt genant och störande om vuxna hade börjat hålla koll när man minst av allt ville det. Men i vår stenåldersungdom var det inte så väldigt mycket galet man kunde ställa till med. I dag är möjligheterna – riskerna – så många fler.

Samma kollega såg litet purken ut i går, när arbetsuppgifterna fördelades på morgonmötet och det konstaterades att det var svårt att få tag på myndighetspersoner, eftersom alla såna inrättningar var stängda. Jag vet, jag gnällde över samma eländiga sakernas tillstånd också i går, men inget har ju blivit bättre. En del jobbar, andra inte, men alla får betalt. Om man inte är arbetslös eller för ung.

Hon skulle gärna se att politikerna backade, helt enkelt upphävde beslutet.

Alternativet, att lagtinget gör en söndag någon gång under året till arbetsdag i utbyte mot 9 juni skulle vara hur behändigt som helst, men där räcker makten inte till. Och den som nu kräver en ny och mer tillåtande självstyrelselag skall först betänka att det vi nu befinner oss i uttryckligen är en följd av att våra politiker hade makten att fatta ett beslut. Skall vi verkligen tillåta dem att fatta fler?

Så vad återstår? Att intala alla att detta är dagen som vi offrar åt självstyrelsen. Och så går vi glada på jobb – gratis!