DELA

Vad GÖR män på toaletten egentligen?

Det är söndagsförmiddag och killen jag kilar stadigt med ska baka äppelpaj. Jag står och steker ägg medan han tärnar äpplen och bryner smör i en kastrull.

Plötsligt och utan ett ord piper han iväg och är försvunnen.

Jag kastar ett öga på smöret medan jag vänder äggen i stekpannan.

”Vart tog du vägen?”, ropar jag.

”På toaletten!”, svarar han och jag tänker att ”ja, måste man så måste man …” och rör i smörkastrullen.

”Jag skickar receptet till dig!”, hörs det från toaletten.

Jag tänker att jag håller koll på smöret tills han är färdig med sina toalettbestyr.

Minuterna passerar. Smöret börjar anta en mer brunaktig ton, men toalettbesöket pågår fort-farande och jag rör flitigt om i kastrullen. När det gått tio minuter sedan påbörjade toalettbestyr är smöret färdigt och jag häller i grädde och sirap, enligt receptet på knäckig äppelpaj. Återgår till äggen och lägger upp på mackorna. Börjar städa upp efter mig, plockar in i diskmaskinen, sköljer ur stekpannan.

Toabesöket fortsätter.

Märker så småningom att knäckblandningen håller på och stelnar så jag blandar den med havregryn och socker enligt nästa steg i receptet. Snart måste väl toalettbesöket ändå vara över? tänker jag. Det har faktiskt gått minst 20 minuter. Oavsett om det är frågan om nummer ett eller två borde han vara klar.

Det dröjer ännu längre. Jag följer nästa steg i receptet.

25 minuter senare, när kakan är färdig för sin skjuts in i ugnen så dyker han upp vid min sida. Berättar glatt att han passade på både att raka sig och borsta tänderna för ”det tar ju inte så länge”. Och det har han ju såklart rätt i. Men det passar kanske inte när man håller på och bryner smör, morrar jag och han håller med om att det blev lite tokigt.

Det här blir startskottet för den här veckans spaning. Jag funderar på om mina sammanlagda toalettbesök under en vecka ens kommer upp i 25 minuter? Vad GÖR killar egentligen på toaletten? De kan väl orimligtvis borsta tänderna och raka sig varje gång?

Efter en empirisk studie i ämnet visar det sig att de flesta kvinnor gjort samma spaning som jag och ingen av dem tycker att toaletten är en speciellt trevlig plats för en längre sittning.

Vissa killar säger att det är för att man måste läsa klart tidningsartikeln eller lösa korsordet man tagit med sig. En kollega påpekar att hon aldrig känt ett behov av att ta med sig varken tidning eller korsord in på toaletten och jag håller med henne. Man gör det man ska, tvättar händerna och går därifrån. En annan påpekar att man får vara ensam på toaletten, vilket är en fördel. Det kan jag förstå gäller för de som har barn. Men även barnfria killar snittar nog på åtminstone 30 minuters toalettbesök medan samma siffra för kvinnor ligger på 3,37 minuter.

Enligt tidningen Må Bra är omotiverat långa toalettbesök ett vanligt irritationsmoment i relationer och att det i majoriteten av fallen är män som låst in sig lite väl länge. Jag läser att det handlar om en form av flykt eller paus.

Så nu funderar jag på om det är äppelpajen eller mig som han flyr ifrån?

Det måste vara äppelpajen.