DELA

Vad är viktigast: Pepparkakor eller en skolmassaker?

När jag vaknade en söndagsmorgon för en och en halv vecka sen loggade jag in på Facebook i vanlig ordning och möttes av en förskräcklig nyhet. En stackars fjärdeklassist som skulle vara med i luciatåget och agera pepparkaka möttes av ett nej från läraren, med förklaringen att det kan anses vara stötande.
De skulle inte heller få servera pepparkakor eller sjunga pepparkakesången i luciatåget. Historien reddes senare upp som ett missförstånd med att barnen hade själva valt bort pepparkakesången och därför tyckte ingen heller att det skulle vara pepparkakor i luciatåget.

Ungefär en vecka senare var det dags igen. Disney hade gått ut i media med att de ska ta bort vissa scener i Kalle Ankas julafton och enligt femtielva miljarder grupper och sidor på Facebook var det här världens katastrof.
Scenerna som skulle tas bort var bland annat en mörkhyad docka som flänger omkring som ett tok och en blond gullig docka som säger mamma. Anledningen till att de numera är borta? Det var tydligen rasistisk propaganda.
Vad många dock inte vet om är att Disney har tagit bort scener ur Kalle Ankas jul förut utan att någon har märkt det eller att de har gått ut i media med det.

I samma veva som dessa världsnyheter kablades ut sprang det omkring en skjutglad man i en skola och dödade 26 barn och lärare. Gissa vilken nyhet det pratades om på min Facebook? Jo, att Disney förstör hela julafton för att de tar bort några ynka scener. Inte för att kritisera mänskligheten allt för mycket, men ofta är vi faktiskt allt för duktiga på att bry oss om problem som knappt kan kallas problem.
Man kan ju dock tycka att USA är en hel atlant bort och att det kanske är mera aktuellt för oss att bry oss om saker som är närmare och rör oss mera. I mina ögon är det endast sorgligt att vi bryr oss mera om att några scener ur en filmsnutt vi har sett ända sen vi var små tas bort, än 26 liv som tas på ett högst onödigt sätt.
Speciellt när det handlar om barn.

Ibland kan man inte göra annat än att sucka men tack och lov håller debatterna på lugna ner sig igen och det kommer nya nyheter som är viktigare än pepparkakor och Disney.
Jag tänker även se på Kalle Ankas julafton i år som jag gör alla år trots bortplockade scener jag inte ens tror att många har reflekterat över att kan vara rasistiska.
Julen är bara några dagar bort och jag lider med föräldrarna som förlorade sina barn och ska fira jul i år.

Minna Hellström (praktikant)