DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vad är väl en mussång i TV?

Det var en gång en flicka som for på Idol-audition. Hon stod i regnet och köade tillsammans med sin bror som var där med moraliskt stöd och oregnvänliga kläder.

I fem timmar av blöta vindar hinner den värsta nervositeten lägga sig och när flickan äntligen får komma in är det i skepnaden av en dränkt, hungrig mus, en gestaltning som ska visa sig komma bättre till hands än vad flickan då kunde trott.

Flickan sällar sig till massorna som ges nummerlappar och likt trötta får dimper folk ner i de hörn och soffor som finns tillgängliga. Men inte ens blöta fötter och milslång väntetid kan döda entusiasmen i rummet som snart fylls av gitarrkomp, sång och eviga upprepningar av bokstäverna R, K, P, T och S.

Kamerorna seglar förbi och kända ansikten dyker upp i mängden. Sus går genom deltagarna och spänningen trappas upp. Flickan sitter och fyller i den drös med papper som ska ge henne entré till domarbåset. Vad, vem, varför och hur besvaras, men flickan kör fast på en speciell punkt. ”Har du någon hemlig talang?”.

Bror lyser upp. Han erinrar sig tre plågsamma juldagar när flickan hade bestämt sig för att behärska konsten att sjunga som mössen i Askungen. ”Skriv det!” utropar han energiskt. Flickan tvekar, men plitar ner sin dolda, men kanske inte så genomarbetade talang. Väl framme vid tv-teamet kunde hon lika gärna skrivit Nobelpris i kärnfysik, för det är lite så det tas emot. Om och om igen får hon uppträda med sin pip-falsett och visst, som sidospår, även sin riktiga audition-låt. Hon blir skickad till ett kamerabås och filmaren nickar entusiastiskt när hon undrar om hon verkligen ska sjunga sin mussång. Och så gör hon det, efter sin riktiga auditionlåt förstås (som om det skulle göra någon skillnad).

Hon går ut med ett leende på läpparna. Berättar för sin bror som nyktert tittar på henne och konstaterar: ”Du vet att du kommer hamna bland freaksen, va?”.

Så. Vad är väl en Idol-audition i Stockholm? Det kan vara alldeles, alldeles underbart eller en närstudie i mössens falsettiga toner.