DELA
Foto:

Vad är jag redo att dö för?

Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.

Om någon tror att Voltaire sade så, så tror någon fel. Men det var ungefär så han tänkte. Det kan man numera googla sig till.

Vad skulle vi göra utan all fantastisk information på nätet – som vi inte vet om stämmer eller inte. Ett annat citat, som också tillskrivs Voltaire går i samma stil: Det står klart att en individ som förföljer en man, sin broder, därför att han har en annan åsikt, är ett odjur. (Kvinnor fanns inte på Voltaires tid, men i övrigt är tanken klar.)

En och annan anar vartåt det lutar. Att en del inte vill ha med andra att göra. Att en del är rädda för allt främmande och säger nej till människor bortifrån, för människor bortifrån är farliga. Eller man kan åtminstone inte veta med säkerhet att de inte är farliga.

Och så förutsätts det att alla vi, som inte tycker lika, skall vara beredda att dö i Voltaires anda för att de andra skall få säga vad de tycker.

Klart att alla skall få säga vad de tycker, så länge de håller sig inom lagens gränser. De behöver inte ens tycka kloka saker. Eller som jag vaskade fram bland alla bevingade ord och uttryck på nätet:

Varje man har rätt att få ha fel i sina åsikter. Men ingen man har rätt att ha fel om fakta. Detta om man får tro Bernard M. Baruch, amerikansk finansman och politiker. En totalt obekant person, som inte heller han visste att det finns kvinnor, men jag håller med om det där att fakta helst skall vara rätt.

En annan tänkare ger det hela en annan vinkel: Även ett ur som står stilla visar rätt tid två gånger om dagen. Det enda som måste till är att man ser på det i rätt ögonblick.

Så också den som har fel kan ha rätt ibland?

Det finns mycket i livet som inte kan förstås, men livets huvudsakliga mål är: att tänka rätt, handla rätt och leva rätt. Detta sagt av Mahatma Gandhi.

Men hur kan man veta vad som är rätt? Den som hatar dömer inte rätt, läser jag på nätet. Ok, hatar man blir det fel.

Allt kan bli till vrede, det är lätt, men att bli vred på rätt person i rätt grad och vid rätt tidpunkt, med den rätta avsikten och på det rätta sättet, det är inte lätt. Aristoteles (384 f.Kr.-322 f.Kr.)

Bäst att låta bli, med andra ord. Och så en liten favorit av Alfred Polgar:

Journalister åberopar en moralisk rätt för att avslöja andra människor, vilkas moraliska rätt de betvivlar.

Och en sanning: Jag må ha lägre moral än Voltaire, men jag tror inte jag är redo att dö för vilka åsikter som helst.