DELA

Vad älskar Roger?

Nu är det på tiden att våra åländska politiker skaffar sig PR-folk. Vi kan inte låta dem gå omkring som anonyma ”vem som helst” på stan när andra, i jämförelse närmaste släta figurer, blir kändisar över en natt.
Nu vet hela Finlands folk och halva Sveriges att en kille som heter Matti Vanhanen älskar sex och potatis. Och är statsminister. Hur många tror ni visste det för en månad sen, innan ex-väninnan kallade till presskonferens för att berätta om boken hon höll på att skriva om sin och Mattis romans.
Kan han så kan ni. Roger måste skärpa sig och berätta vad han gör i sängen. Vilka mess han skickar till lilla älskarinnan och om hon får ligga kvar när han på natten väcks av samtal som gäller landskapets säkerhet.
Ingen älskarinna? Då får han skaffa en, illa kvickt. Och ett par på lager. Be gärna Matti om hjälp med var på datorn man klickar.

Det här gäller naturligtvis inte bara Roger, det gäller hela landskapsregeringen. Avslöja era hemligheter. Inte allt på en gång, men en eller två delikata detaljer i veckan. Vad tänker Runar på när han ritar sina rondeller? Vad är det som får Britt att mer eller mindre bosätta sig i Bryssel? Det kan inte vara regionkommittén, för den är bara tråkig, sade Christer i tiden. Han hade helt andra skäl till att resa ner. Har han inte berättat?
Jörgen har en passion för ombyte, är det inte dags att erkänna det nu? Och så är han ju klart politiskt suspekt. En frisinnad som håller på med planekonomi!
Camilla får lov att inleda ett förhållande med någon Motzfeldt eller Erlandurson som kan bidra till att sprida hennes rykte över Norden, gärna över Nordeuropa också. Och om Harriet inte känner för att förföra Carl Bildt – han har ju annars förmågan att skapa rubriker – så kan hon i stil med presidenten i Gambia Yahya Jammah ta fram ett hemligt recept. Han smörjer in hiv-smittade med någon hemgjord gul dekokt på örter och uppmanar dem sen att pippa vidare, för nu är de friska. Sånt ger världsrykte.
Harriet kan uppfinna en nässprej för fåglar, så de inte får influensa. Har någon någonsin hört en fågel nysa? Bombsäkert alltså.

Ni minns Francois Mitterrand, socialist och president i Frankrike. På hans begravning fanns det plötsligt två sörjande familjer. Inte vill man önska livet ur folk, men tänk om Lasse … Fast fler hakor skulle tappas om det visade sig att förra lantrådet Ragnar hade ett förflutet.
Det enda som behövs är en gnutta kreativitet. Vi måste få Åland på kartan och det är politikerna som skall göra det. Mer kräver vi faktiskt inte. Ni behöver inte som Matti säga nej till ost på pizzan.