DELA

Utan kärlek ingenting

Utan kärlek skulle det inte vara meningsfullt att leva. Det är ständigt kärleken som driver en framåt. Som barn vill man vara med mamma och pappa och förhoppningsvis är känslorna ömsesidiga. Det första leendet riktas mot ett älskat ansikte, de första stegen tas mot en väntande älskad famn.

Med kramar
, pussar och söta ord får föräldrarna barnen att lära sig vad som är rätt och fel. Sedan drivs man vidare under barndoms- och ungdomsåren av jakten på den rätta. Man drömmer och fantiserar och åker på besvikelser och himlastormande upplevelser.

Sedan
träffar man Prinsen (eller Prinsessan). Hela världen blir svartvit och bleknar bort. Livet kretsar kring den enda människan man kan se i färg. Allt som påminner om Honom får en överdrivet viktig betydelse. När kärleken är som bäst drivs man av en vilja att få fler som honom och skaffar barn. När man ser det lilla miraklet som man skapat tillsammans med Prinsen överöser man miraklet med kärlek, får det första leendet, de första stegen och de första kramarna och pussarna.
Och livet går vidare.

Tyvärr
glömmer man ofta bort detta. Hur viktigt det är med kärlek. Även andra dagar än Alla hjärtans dag och Vändagen. Barn som inte får kärlek kan inte ge kärlek och mår dåligt. Vuxna som inte får kärlek mår dåligt. Prova själva vilken uppladdning en innerlig kram kan ge. Trotsiga småbarn, arga tonåringar, griniga gubbar och sura kärringar behöver kärlek. De vet det inte själv, men en innerlig kram och ett strålande leende smälter vilket isberg som helst.

Det finns
också många stackare som måste gömma sin kärlek av olika orsaker. De blir kära i personer av samma kön och får inte visa det. De blir kära i upptagna personer eller personer av fel social bakgrund.
Olycklig kärlek är tung att bära medan lycklig kärlek gör allting lätt som en fjäder.

Kärlek kan
övergå till en besatthet som suddar ut allt vett och får en att plåga sin älskade. Kärlek kan föda ett hämndbegär som leder till blodbad och mord.
Kärlek är inget att leka med, men barn behöver mycket av det.

Som ni
kanske märker har vi på Nyan utropat hela denna vecka till alla hjärtans. Och alla vänners. Gör det ni också.