DELA

Urspårade luciatåg

Jag minns så tydligt att jag när jag som 20-åring skrev mitt första hela lyrikmanus, drömde om den rena tanken, den rena dikten. Jag studerade teologi på den tiden. Det kan ha spelat en viss roll för tron på det absolut sanna och sköna. Jag ville skriva dikt som var som grekiska pelargångar. Dikter som var kloka och vackra. Jag fick tillbaka mitt manus från förlaget med ett mycket kortfattat refuseringsbrev. Jag var rasande en vecka, sen började jag på nytt.
Jag förstår idag att mitt första manus verkligen var vackert. Så helvetes vackert. Grekiska pelargångar är häpnadsväckande vackra en stund, men trista och enformiga i stora mängder. Kilometerlånga pelargångar är outhärdliga och maratonlopp i grekiska pelargångar är en katatonisk skräckupplevelse som kan leda till psykos.

Forskningen har konstaterat att det vi i allmänhet betraktar som klassisk skönhet hos en människa handlar om vissa proportioner samt att vänster och höger ansiktshalva är symmetriska. Ändå målar (vissa … ) kvinnor än idag moucher, konstgjorda skönhetsfläckar i sina ansikten.
Jag ser med mycket större intresse och njutning på ett åldrat, fårat, ärrat ansikte än ett klassiskt vackert. Vem tittar inte i smyg med skräckblandad förtjusning på vårtor med skäggstrån, missbildningar och vanställda ansikten … 

Jag gråter ofta när jag ser luciatåg. Lucia förmedlar hopp, ljus och skönhet när den nordiska vintern och själen är som svartast. Men hur vackert eller näpet ett luciatåg än är, så mister det sin tjusning, sin magiska skönhet i lysrörsbelysning. Det kontrasterande mörkret behövs. Och kilometerlånga luciatåg 365 dagar om året, oberoende av ljussättning, skulle säkert vara lika psykosframkallande som grekiska pelargångar.
Min diktskrivningsmetodik och eventuellt också konstsyn kunde sammanfattas i följande:

Föreställ er ett luciatåg med bara lucior, inte en endaste tärna.
Sätt till några tärnor, stryk alla lucior utom en.
Sätt till en och annan tomte eller pepparkaksgubbe på slutet,
så får det hela lite stuns.
Sätt till några troll, demoner och djävlar så blir det ju riktigt spännande
Sätt till några utschasade hemmamammor, en blottare och ett borttappat barn så får vi lite samhällstillvändhet.
Tillsätt marknadskrafter, fondkapital, skönhetsmissar och hallickar
– alltid retar det nån … 
Nu blev det lite för långt – stryk det mesta – behåll till exempel lucian, hallicken och fondkapitalet – eller lucian, skönhetsmissen och hemmamamman – eller trollet och pepparkaksgubben.
Låt luciatåget sen växla spår med Röde orm eller Vårdöbussen,
Låt luciatåget spåra ur … 

Glöm förresten allt jag sagt! Skriv som ni vill! (Men stryk allt onödigt och övertydligt)

KATARINA GÄDDNÄS