DELA

Undvik arbetsskador – köp nytt skrivbord

Världen förändras, och sjukdomarna med den.
Det är inte så vanligt längre med smittkoppor och skurknän, det förstnämnda på grund av vaccin, det sistnämnda för att ingen skurar på knä längre.
I stället har vi fått tennisarm, whiplash-skador, elallergier, stressmagar, sjuka axlar och nackar, bukfetma och kontoristrumpor.

Jag har ett eget litet bidrag till floran av arbetsrelaterade sjukdomar, en ofarlig men irriterande åkomma. Det är nämligen så, att när jag för fem år sedan under högtidliga former flyttade in i chefredaktörsrummet, så var det mycket opraktiskt möblerat. En hög hylla avskiljde besökare från den som satt i rummet, och man fick gå sidledes för att klämma sig fram till skrivbordet.
Jag kastade ut och möblerade om, och då ville det sig inte bättre än att de delar som fick plats och gick att passa ihop bildade ett hörn, men ingen arbetsplats. I fem år har jag nu suttit i en nittiogradig vinkel, med tangentbordet tvärs över vinkeln.
Det funkar, men följden blir min arbetsskada.
Tidigare generationer chefredaktörer har nämligen använt bordet på annat sätt, så att just där armen vilar är bordet avgnagt och stickigt. När jag skriver mycket får jag skavsår på armen för att bordet är på fel ställe och sticks.

Många kanske känner att detta är en form av gudomlig rättvisa, och att de gärna kunde bidra till att tanda upp bordskanten lite till. Det förstår jag, och har ibland tänkt att mitt skrivbord har jag för att påminnas om andras lidande. Löften har avgivits om ett nytt skrivbord, men det har ännu icke blivit något.
Därför tar jag till denna extrema form av påtryckning. Ett nytt skrivbord, tack, innan jag blir sjukskriven med blödande sår på underarmen. Det är ju ändå valår i oktober och kommer att krävas en otrolig massa bluddrande innan allt är klart. En sekreterare vore heller inte helt fel, och så en administratör som kunde göra jobbet medan jag sitter och är kreativ.

Eftersom det känns så här är det dags för semester. När det är fem före semester vill jag inte ta ett steg till, inte skriva en rad till, inte tycka någonting om någonting. Åsikterna och orden är slut.
Jag återkommer om någon vecka, utvilad, uppladdad och förhoppningsvis (Stefan!!) med ett nytt skrivbord.

(Stefan Norrgrann är Nya Ålands vd, jämte anskaffningschef, personalchef, annonschef och logistikchef. Ibland diskar han också. )