DELA

Under ytan

Tänk er detta: en solig dag på en gågata i München, en uteservering där fyra vackra kvinnor med lagom tunga resväskor intar första måltiden i staden. Förbi passerar en gammal man som skjutsar en kvinna på en rollator.
Hon sitter med ansiktet vänt mot honom och han skuffar träget ekipaget framåt. Efter en stund stannar mannen och ger kvinnan någon godsak ur en liten påse.
Vad gulligt kan man tänka om de två gamlingarna. Eller så inte.

Det de
fyra vackra kvinnorna inte vet är att den gamla mannen kidnappat kvinnan. Hon är fru till hans värsta fiende sedan decennier tillbaka och istället för att eliminera sin fiende har den ondskefulle mannen hittat ett smärtsammare sätt, att beröva sin fiende det enda som betyder något i livet, hans älskade fru.
Kvinnan är stum och förlamad och kan inte göra motstånd där hon skuffas vidare mot en säker död. Alla som ser dem ler överseende åt gamla människor som tar hand om varandra på väg mot slutet.
Godsakerna i påsen är ett långsamt verkande gift som hjälper mannen att sätta sin ondskefulla plan i verket, mitt framför ögonen på våryra tyskar och turister.

Tänk er
detta: landgången till en färja. En gammal man med vit käpp leds kärleksfullt av sin gamla fru längs landgången mot färjan för resan över havet till barnen och barnbarnen.
Vad gulligt kan man tänka. Eller så inte.

Vad
betraktarna inte vet är att den blinde mannen är kidnappad. Kvinnan är en ungmö som hela sitt liv levt ensam för att alla ansett att hon är för ful för att få en man. Nu på ålderns höst har hon tröttnat på att vara ensam och beger sig över havet för att hitta en man.
På ett äldreboende hittar hon en blind man och övertygar honom om att han ska få byta boende till ett bättre, på andra sidan pölen. Själv utger hon sig för att vara en vårdare som fått uppdraget att föra honom dit. Hon packar en väska och för honom resolut hem till sig, meddelar grannarna och de få vännerna att det är hennes nye man.
Hon påpekar också att han är senil och ibland tror att hon har kidnappat honom och att dessa senilitetsanfall oftast utbryter när det är andra människor närvarande. Men när de är på tu man hand spirar kärleken och allt är lugnt.

Grannarna
och vännerna ler överseende och är glada över att kvinnan äntligen hittat någon som kan älska henne. Och kvinnan kan fullfölja sin ondskefulla plan.