DELA

Under din hytt

Östersjöfärjorna används rutinmässigt av kriminella nätverk. I bland kan så många som 30 grovt kriminella personer gå ombord på samma färja.
Det visade den svenska polisens nya kartläggning förra veckan. Det är inte fråga om några småtjuvar utan om multikriminella individer som kan innebära en risk för både passagerare och fartygens säkerhet menar polisen.
Nyheten som publicerades av Svenska Dagbladet fick stor spridning i hela Norden också på Åland. Då Ålandstidningens ledarskribent analyserar rapporten är kontentan att de grovt kriminella inte är ett jätteproblem på Östersjöfärjorna. Dessutom är problemet egentligen inte rederiernas utan tullens.
Jag håller inte med.

Det är säkert inget jätteproblem för en ålänning som precis har plockat det godaste rätterna från buffébordet, eller föräldern som väntar på att barnen ska ha studsat klart i bollhavet eller kompisgänget som firar en helkväll. De som håller på med ljusskygga aktiviteter brukar inte skylta med den under den glittrande discokulan på dansgolvet. Risken för att två olika gäng bestämmer sig för att göra upp på en färja är fortfarande liten även om den också ökar om de kriminella på färjorna blir flera.
Men för de personer som råkar ut för människohandel är problemet desto större. Människohandel, som är den moderna formen av slaveri är en stor industri som beräknas omsätta mellan 5 och 9 miljarder dollar årligen, är en viktigt inkomstkälla för grovt kriminella.

Förekommer det människohandel på Östersjöfärjorna funderar ni kanske?
Varför skulle det inte göra det? Om det en gång går att smuggla allt från knark till vapen till farliga ämnen på passagerarfärjorna så är det antagligen relativt enkelt att smuggla människor också.
Många av offren som kommer också från de baltiska länderna varifrån färjetrafiken löper snabbt och smidigt. Färja är ett av de vanligaste transportmedlen slår svenska rikspolisens rapport om människohandel för sexuella och andra ändamål från 2010 fast.

Kontrollen på vem som kliver på båtarna är ytlig. Att använda färja som transportmedel då man vill ägna sig åt människohandel är inget ovanligt. På grund av mildare säkerhetsföreskrifter och passkontroll är det betydligt enklare att smuggla människor på en färja än på till exempel ett flygplan från ett land till ett annat.
Norden är alltså inget vakuum där människohandel inte förekommer. Och i väntan på att torsken på land utrotas är det viktigt att inse att grov kriminalitet och människohandel är ett samhällsproblem.

Annica Lindström