DELA

Tyrckfelsnisse och annat skoj

– Vilken tur för dig att du har ett så roligt jobb!

Sa kompisens kompis när hon fick höra att Inga Heller är journalist.

Nå. Inga Heller har roligt alla dagar.

Det finns hur många historier som helst som berättar hur dråpligt det går till i tidningsbranschen.

Klassisk är denna.

I en lokaltidning stod att läsa, angående en vacker staty som rests på stadens torg: ”Statyn är tillverkad av mormor.”

På denna tid fanns det tryckare som behagade skämta. I följande exemplar av tidningen stod därför att läsa: ”Statyn vi berättade om i går var naturligtvis inte gjord av mormor. Vi beklagar felet. Det ska vara farmor och ingenting annat.

Det var förstås den retlige Tyrckfelsnisse som varit i farten.

Inga Heller har ofta en alltför närgången kontakt med denne lille elaka figur. Helst vill hon helt säga upp bekantskapen. Men han är efterhängsen. Minst sagt.”

Följande story är tagen direkt från verkligheten. Det var Inga Hellers konkurrent vid namn Inge Svensson som blev lurad. Han kallades Inge-Vidare-Svensson.

Inge-Vidare kom in till grannbladets redaktör, Kalle. De låtsades som vanligt vara lite mer kompisar än de egentligen var. Inge-Vidare tjuvläste som vanligt lapparna på bordet och se det visste förstås Kalle att han brukade göra. En lapp låtsades han därför dölja, men bara sådär lite klumpigt att den ändå blev läsbar: ”Kalv med två huvuden fött i Moshultamåla”. Så stod det.

Inge-Vidares kinder blev röda och snart tackade han för sig och smet iväg i hastiga tag.

Redan då skrattade Kalle. Ännu mer skrattade Kalle när Inge-Vidare sent samma eftermiddag presenterade en ilsken uppsyn och många otryckbara ord.

Annonser kan ju också vara roliga. En gång var det en ungkarl som tröttnat på ensamlivet och ville träffa en dam. ”Singelman med villa, sommarstuga, bil och båt, önskar bekantskap.” Så löd den annons han ville lämna in på tidningens annonskontor.

– Jaha, sa annonsförsäljaren, det där låter ju bra. Vill du ha in den på lördag?

– Jo… Men… Vågar vi skriva det?