DELA
Foto:

Tvåtusen onödiga knapptryck

Skönt att man inte är ensam om att vara oteknisk.

Vid tidningens lunchbord hörde jag med ett halvt öra hur två kollegor diskuterade mikrovågsungnar, närmare bestämt hur man sätter igång dem.

Hur svårt kan det vara, undrar ni. När jag lyssnade på kollegerna förstod jag att jag gjort det fel i många år. När man sätter igång ugnen räcker det tydligen med att man vrider på tidsinställningskontrollen. Sen startar ugnen automatiskt.

Det var det där sista jag aldrig fattat. När jag ställt in tiden har jag alltid avslutat med att pressa vridknappen inåt. För det finns en figur vid den som ser ut som en on off-symbol, ju. Och till min stora glädje har åtminstone en medarbetare tolkat symbolen på samma sätt och tryckt i onödan. Gång på gång på gång.

Ingen stor grej, kan tyckas. Men om man beaktar att det onödiga knapptryckandet pågått i många år blir det till sist mycket tid som man kunde ha ägnat åt annat.

En försiktig beräkning är 200 mikromåltider på jobbet per år. På tio år blir det 2 000 knapptryck. Om varje tryck tar en sekund blir det…. 33,3 minuter. En icke föraktlig tidsmängd i dagens stressade samhälle.

Jag och min kollega som inte heller hade förstått mikronugnens finesser hade roligt när vi räknade på det.

Och det påminde mig om min gamla käpphäst: ett gott skratt visserligen kan förlänga livet. Men då borde man subtrahera tiden som går åt till att skratta och förstås också tiden som krävs för att framkalla det skrattet. Om det är en lång vits kan det med subtraktionsmetoden innebära att det goda skrattet förkortar livet.

Å andra sidan. Jag tog vaccin mot vinterns stora flunsavåg men tydligen muterade den längs vägen till Scheffersgränd. Jag slogs ut för några veckor sen och är fortfarande litet under isen. Det fanns några dagar när det värkte överallt i kroppen, inte minst i huvudet, och det var svårt att se någon ljusning. Men då och då fick jag en orsak att skratta och då skingrades dimmorna en stund.

Så jag tar tillbaka allt ont jag sagt om skrattet. Det är åtminstone bättre än en dubbel dos smärtstillande.