DELA
Foto:

Tvätta rent

Fjärde januari och det nya år som för ett par dagar sedan låg som ett nytvättat, nystruket, vitt lakan framför dig har kanske redan fått den första fläcken.

Kanske har du redan brutit nyårslöftet du gav vid tolvslaget. Kanske visste du redan då att det inte skulle gå att hålla. Kanske har du redan blivit besviken, för att du hade bestämt att 2016 skulle bli ett bra år, men så har något redan gått lite snett. Eller rakt åt helvete. Lakanet kanske är helt nerpissat, det kanske har gått hål mitt i.

Samtidigt skriker löpsedlar, bloggar och flödet i mobilen ”New year, new me”, ”Gör 2016 till ditt år” och ”Så blir ditt 2016”. Och du som redan har fått skrynklor på lakanet tänker att det redan är kört – 2016 kan inte längre bli ett perfekt år.

Jag har själv tänkt tanken ibland. Ofta har jag, när nyåret närmat sig, tänkt att nästa år ska blir ”året när jag [valfri formulering av något duktigt eller bra jag vill göra]”, men så har det hänt att jag misslyckats redan tidigt och så känns det som att det inte längre går att få ett sådant där bra år. För det där retna, släta lakanet blev skrynkligt och smutsigt alldeles för fort och så är det lätt att få för sig att det sätter någon sorts standard för resten av året.

Jag vet inte hur bra det här års-tänket är för oss egentligen. Ett år är så väldigt mycket tid. Det är 365 dagar, 366 den här gången till och med, och det är fullkomligt omöjligt att så många dagar i sträck leva i perfektion. Vi snubblar ibland och skitar ner lakanet.

Men vem sover ett helt år i samma lakan? Utan att tvätta rent och bädda om? Nä, ingen förväntar sig att det ska hållas rent så länge. Ingen väntar på att året ska ta slut för att byta lakan. Blir det smutsigt åker det i tvätten. I mars, juli eller november.

Fjärde januari och det nya år som för ett par dagar sedan låg som ett nytvättat, nystruket, vitt lakan framför dig har kanske redan fått den första fläcken.

Men nyår är inte enda chansen. In i tvätten, bädda rent. Sy lite om det har gått hål. Kanske är du inte så kinkig, kanske är en liten fläck okej, men du behöver inte vänta i 362 dagar på nästa chans.

Det finns nya månader, veckor och dagar också. Till och med nya minuter och sekunder.