DELA

Två väldigt olika Dextrar

Dexter Morgan, vem är det?
Frågan ställdes på redaktionens morgonmöte och jag sjönk längre och längre ner i stolen, i ett lönlöst försök att göra mig osynlig. Annika Orre hade fått syn på en bild av den åländske musikern och hantverkaren Dexter Mäkelä som poserade med den svenske gitarristen Mattias ”IA” Eklundh på Bastun.
Det var jag som tog bilden och jag som skrev texten. Och fast jag vet att Dexter heter Mäkelä så var det bara att konstatera att det stod Dexter Morgan.
Kanske han har bytt efternamn? Dexter Morgan låter onekligen bra, tyckte de andra. Det vore ett fint artistnamn för en musiker.
Men nej, det var mitt fel. Det sade jag gång på gång när det verkade som om Annika Orre tänkte skriva två nyhetssidor om varför Mäkelä blivit Morgan. Min bästa förklaring var att jag gick på en triangelmärkt medicin när jag skrev bildtexten. Det gör jag nu också, om det här verkar osammanhängande.

Så snabbt som min hjärna tillät bläddrade jag igenom mitt interna musikarkiv och försökte komma på varför jag skrev just Dexter Morgan. Slarvfel, visst, men någonstans kommer tanken ifrån. Jazzmusikern Dexter Gordon, kanske? Rationalssångaren Scott Morgan? Nej, det måste finnas en bättre förklaring.
Sedan trillade polletten ner. Misstaget var popkulturell förvirring på hög nivå. Jag har tillbringat många kvällar med Dexter Morgan. Han är en kändis, möjligen mera känd än alla andra Dextrar och Morgans tillsammans. Men han är en författares skapelse, en artig men litet udda forensiker vid Miami Metro-polisen som på fritiden tar livet av mördare och andra grova brottslingar som rättvisan inte kommer åt.
Vad jag erfar har Dexter Mäkelä inget gemensamt med Dexter Morgan och så får det gärna förbli.

Vid lunchbordet blev jag påmind om andra journalisters misstag som gudskelov aldrig nådde läsarna på nyhetssidorna.
Annika Orre var ute på stan och mötte ett gäng som såg ut att vara på möhippa. När hon kommenterade det fick hon veta att hon hade fel. De var emo och de såg ut så där till vardags.
En annan redaktionsklassiker var hur Cissi, som kommer från Sverige, gjorde sin research när hon skulle intervjua Sparhallens chef. Hur hon än googlade fick hon noll träffar på ”Dixie Rehn”.
Det är aldrig kul när det skrivs fel i spalterna. Men när jag förklarade vem Dexter Morgan är så var det en och annan redaktör som skrattade högt. En kortfattad rättelse hade inte gjort det här misstaget rättvisa så det blev en spalt i stället.
Förlåt, Dexter Mäkelä. Jag skulle vilja lova att det aldrig händer igen men man vet aldrig.