DELA

Tusen tack för text-tv

Fjorton rader text med sammanlagt 518 tecken.

Så mycket ryms på en av Sveriges tv:s text-tv-sidor.

När nyheter, rykten och skvaller sprids blixtsnabbt via nätet känns det skönt och inte så litet bakåtsträvande att följa med världens gång som den sammanfattas av svensk – och för den delen finländsk – public service. Utan annonser, bilder och spretiga kommentarstrådar.

Är jag ensam om detta?

Knappast, även om några medarbetare sett förvånade ut när jag berättat om något jag läst på text-tv.

När brittiska BBC lanserade formatet den 23 september 1974 var det för att underlätta textning för hörselskadade.

SVT följde efter 1979. Det stora genombrottet i Sverige kom med rapporteringen om nyhetshändelser som statsministern Olof Palmes död 1986 och Gulfkriget 1990. Text-tvn var tillgänglig också när tv-sändningarna var slut för kvällen.

När jag släntrade in på redaktionen på morgonen efter Estoniakatastrofen 1994 var det full fart och jag förstod inte varför. Efter det började jag läsa text-tvn varje morgon.

När prinsessan Diana dog 1997 var jag en av de första på Åland som läste om det. På den tiden spelade jag i ett coverband på Arken. Det sista arbetspasset tog slut halv fyra och jag var hemma en halvtimme senare. Men det behövdes tid att varva ner efter långa spelkvällar så jag läste textnyheter.

Och där stod det att prinsessan hade omkommit i en bilolycka. Jag ensam i soffan med den kunskapen och det fanns inte ens något Facebook där jag kunde sprida den.

I dag då?

Jo, text-tv är användbart i synnerhet när man sitter framför teven med ett barn som inte ska utsättas för krig, våld eller sex i dokumentärer, filmer, dokusåpor och videos.

– Sätt på text-tv, säger frun.

Bra idé.