DELA

Tryggheten i Lotta

För ungefär ett år sedan samlade jag ihop alla Merri Viks Lotta-böcker.
Lotta-böckerna hör till de rödryggade flickböckerna som Wahlströms förlag gav ut under många decennier. Just Lotta-böckerna publicerades mellan 1958 och 1991. Merri Vik är en pseudonym, författaren heter egentligen Ester Rignér-Lundgren och har bland annat också skrivit böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan.

Jag kom i
kontakt med Lotta-böckerna första gången via skolbiblioteket i lågstadiet. Alla läste dem, ryggarna var sönderstrimlade och kölistan lång.
När jag nu läser om dem som vuxen är det förstås mycket som är förlegat. Lotta växer upp ungefär under 60-70-talet. Hennes mamma är hemmafru och bär in frukostbrickor till pappan som ligger och läser tidningen på morgonen. Det går också att problematisera rejäla Lottas kamp för att bli mer ljuv. Hon är inte kvinnlig på det traditionella sättet och är ledsen över det.
Å andra sidan har böckerna gjort stor succé, vi är många som inte är traditionellt ljuva på ett kvinnligt vis och som identifierar oss med Lottas klumpighet.

Visserligen är
synen på könen en aning mossig, men överlag hålls männen i bakgrunden. Det här är kvinnornas berättelse. Huvudpersonerna är uteslutande kvinnor: Lotta, hennes bästa vän Giggi, Lottas systrar Malin och Gerd och Lottas mamma som är full av humor.
För en ung läsare ger det gott om olika kvinnobilder att identifiera sig med. Det är inte alls nödvändigt att bara vara på ett sätt eller formas i en enda mall. Det är befriande och tämligen radikalt.

Lotta-böckerna
håller för en vuxen läsning. Det är möjligt att bortse från det mossiga, för samtidigt är tidstecknandet autentiskt och trovärdigt. Jag trivs helt enkelt i Lottas värld. Jag trivs i rummet hon delar med sina två systrar, jag trivs på stugan i Rönnvik och jag trivs ute på alla de utflykter hon och bästa vännen Giggi ger sig ut på.
Lotta-böckerna går i korthet ut på att läsarna får välja Lottas uppväxt i en svensk medelstor stad. Då böckerna börjar är Lotta 13 år, då de slutar väntar hon sitt första barn. Lotta är en otursföljd flicka och läsarna för följa med hennes äventyr som inbegriper en stor mängd inlåsningar på balkonger och i museer, en bovjakt, allehanda mindre olyckor som att slänga päronskal på sin lärare och snubblande i allmänhet. Men böckerna är också en berättelse om vänskap som håller i alla lägen och en kärlek till Paul som växer sig starkare genom åren.
Problemen är visserligen många, men stämningen är trygg. Kanske är det därför jag trivs. När vindarna viner kring öronen finns det fortfarande inget bättre än att sjunka ner i soffan och umgås med Lotta ett tag.
De som vill läsa mer om Lotta ska besöka den roliga och ambitiösa hemsidan som Mia Göransson byggt upp. Den finns på adressen
http://hem.passagen.se/lottabok

Karin Erlandsson