DELA

Trött på tiggeriet

Jag är trött på tiggeriet.

Bara tiggarna och inga andra ger mig en direkt hårdhänt påminnelse om mitt välstånd.

Bara tiggarna och inga andra ger mig dåligt samvete, ger mig klump i magen, påminner mig om stora världens fattigdom och elände.

Bara tiggarna och inga andra tvingar mig att blunda. Jag kan ju inte ge till varenda människa som tigger i Mariehamn varje dag heller. Men, jo, egentligen är det ju just det jag kan.

Vad säger Bibeln: Vill du vara fullkomlig, gå och sälj vad du äger och ge åt de fattiga. Då ska du få en skatt i himlen.

Men också: De fattiga har ni alltid ibland er.

Om du ger pengar cementerar du ett system du inte vill ha, du bidrar till att myndigheterna ges minskat ansvar för de fattiga och gör mindre, båda här och där, och fler kommer, fler tigger.

Om du inte ge ömmar ditt samvete. Du vill inte, speciellt inte om dina barn ser på, vara en människa som inte bryr sig. Du kan inte vara en mamma som går förbi den som sitter med neråtböjt huvud på trottoaren, i smuts och kyla. Du kan inte vara den som inte har ett hjärta.

I grunden är det onaturligt att ge, utan att få något tillbaka. Det hör inte ihop med vårt samhällssystem. Köp och sälj gäller överallt annars.

Om du ger fruk t – vilken förmyndarmentalitet! Är man rejält hungrig vill man ha hamburgare, inte ett äpple. Det är reda pengar tiggarna vill ha. Hur mycket har du på kontot på banken?

Om du ger bara till dem som spelar musik – vilken förmyndarmentalitet! Tiggarna måste göra något för att underhålla dig för att få en liten skärv ur ditt enorma förråd.

Om du erbjuder arbete, vilka villkor gäller då? Litar du inte på att personen verkligen vill jobba? Ska du ha kirurger att klippa ditt gräs mot dålig betalning? Hur tryggt är arbetet? Hur länge varar det?

Om du propagerar för att tiggarna ska få sitta inomhus – kommer fler då? Vill de sitta inne i värmen? Kanske blir bidragen färre då.

Hur du än gör blir det fel. Eller?

Att säga hej till tiggaren – det blir aldrig fel.

Att se tiggaren i ögonen – det är aldrig fel.

Om du vågar.