DELA

Trogna kunder skapas på bb

”Den första är gratis” är ett utmärkt marknadsföringstips förutsatt att varan inte är en ny personbil eller en sommarstuga nära vattnet utan en relativt billig produkt.
Med litet tur framkallas ett omedelbart beroende hos konsumenten om det sen handlar om en ny sorts lösgodis eller tyngre saker.

Det där
funderade jag på när jag på förekommen anledning tillbringade en vecka på vårt lokala bb.
Det var min första vistelse där sen 1960 och jag var synnerligen nöjd med servicen. Allt nyblivna föräldrar kunde önska sig fanns där, inklusive blöjor och modersmjölkersättning.

Jag tänker inte
nämna några företagsnamn här. Men det finns ett stort bolag som i slutet av det förra seklet utsattes för en internationell bojkottkampanj för hur bolaget marknadsfört sin modersmjölkersättning i mindre utvecklade länder. Nyblivna mödrar fick modersmjölkersättningen gratis på sjukhus och bb-avdelningar men när de vant sig med vätskan och kommit hem så var den inte gratis längre.

På vårt bb erbjöds samma bolags modersmjölkersättning.
Bb-blöjorna var tillverkade av ett annat stort bolag. Det får också förbli anonymt här men grejen med deras blöjor är att man ser en blå rand på framsidan när babyn har gjort det lilla bestyret, vilket tydligen händer ofta.

När det började bli dags att flytta hem från bb åkte jag flera rundor runt stadens och södra Jomalas butiker för att köpa allt nytt som behövdes i hushållet.
Ni kan gissa vilken sorts modersmjölkersättning och vilka blöjor stod på inköpslistorna.
Jag stod i en butik i stan och letade förgäves efter det blöjmärket. Det fanns andra sorters blöjor men det stod inget om blåa ränder på de förpackningarna.
Jag träffade en bb-anställd som sade att det går lika bra med blöjor utan urinränder. Till exempel Pirkkas. Men jag var så mån om att hemkomsten skulle bli så smärtfri som möjligt att jag for till en annan butik för att få rätt märke.
Jag köpte olika sorters mjölkersättning men upplevde snabbt att det fanns ett starkt önskemål hemifrån om precis den sort som serverats på bb.
Sagt och gjort. Det tog en vecka för oss att bli storbolagens trogna konsumenter.

Jag vet inte
vad ÅHS betalar för blöjor och mjölk men om alla nyblivna föräldrar gör som vi gjorde borde mjölk- och blöjbolag stå i kö för att skänka sina produkter till bb-avdelningar gratis.
Den investeringen får bolagen tillbaka många gånger om.

Patrik Dahlblom