DELA

Tro och vetande

Av någon anledning funderar jag ganska ofta på trosfrågor.

Men hallå, säger någon – du är ju svuren ateist och vägrar tro på att det finns någon högre makt överhuvudtaget? Du som tror att allt bara handlar om slumpen och att det inte finns någon osynlig regissör som håller alla trådar i sin hand sedan tidens begynnelse, vad har du för intresse av tro?

Säg det. Men jag hakar alltid på när jag har en chans, och nyligen utspann sig en animerad diskussion mellan mig och en kollega.

Vi pratade om halalslaktat kött och i något sammanhang berättade kollegan att det finns kristna personer som valt att bli vegetarianer av etiska skäl, alltså för att de inte vill äta djur som dödats.

Jaha , provocerade jag, men Jesus då? Vid nattvarden äter ni hans kropp och dricker hans blod, bildligt visserligen men ändå? Kan man hävda att man blir vegetarian av etiska skäl samtidigt som man förtär sådant?

Jo, sa kollegan lite skarpt, för det handlar ju inte om kött och blod utan om symboler.

Visst vet jag att det som dricks är rödvin och det som äts en bit bröd, men själva utgångspunkten är ändå att det ska föreställa Jesu lekamen och blod. Varför skulle annars prästen mässa ”Vår Herres Jesu Kristi kropp för dig utgiven ” om brödet och ”Vår Herre Jesu Kristi blod för dig utgjutet” om vinet?

Visst begriper jag att det handlar om en andlig måltid. Men om man fastnar på orden är det svårt att bortse från vad som faktiskt sägs. Att man lär sig i konfirmationsundervisningen att nattvarden är en symbolisk akt hjälper liksom inte om man är förnufts- och logikburen och kräver bevis på att saker är som de är – även om det säkert finns mycket som ännu inte kan förklaras vetenskapligt för att metoderna är för trubbiga.

Missförstå mig inte nu, ni troende människor. Jag har full respekt för att de flesta behöver tron på en högre makt i tillvaron, behöver andligheten och känslan av det djup och det sammanhang tron ger.

Men det handlar ändå om tro och inte vetande. Att göra tro till sanning är en helt annan sak.

Och då har cirkeln kanske slutit sig: Måhända är det helt möjligt att bli vegetarian av etiska skäl trots det där med kroppen och blodet. Det är ju fritt för var och en att tro hur och på det man vill.