DELA

Tråkigt är viktigt

Snackade med en vis dam för en tid sedan som sade att ”det är viktigt att ha tråkigt”. Det handlade om barn och aktivitetstress. Barn som har för mycket att göra löper risk för att bli stressade, precis som oss vuxna.
Det är viktigt att barnen har tråkigt ibland sa den visa damen, tråkighet föder kreativitet.

Det är
något som vuxna borde tänka på. Vi har sällan tråkigt, vi är ständigt uppkopplade på nätet, kollar facebook, instagram och twitterflöde. Så fort vi får en stund över tar vi fram datorn, telefonen eller surfplattan för att uppdatera oss om det senaste.

Att vi lever i en tid med ständig internetuppkoppling är ingen nyhet precis. Men det skrämmer mig lite ibland när jag märker hur beroende jag själv blivit. Det sista jag gör innan jag lägger mig på kvällen och det första jag gör när jag vaknar på morgonen är att jag skrollar igenom facebook och instagram.
Det har blivit en vana eller rent av ett beroende som jag inte kan sluta med.

En annan
vis dam sa en gång att man ska sätta sig ner på soffan när man kommer hem efter jobbet eller skolan och tänka på dagen som gått. I all sin enkelhet är det väldigt skönt.
Pröva så får du se.

Jag har
medvetet börja välja stunder då jag är helt fri från elektronik och internet. För två år sedan ägde jag inte ens en telefon med internetuppkoppling. Det är intressant att se hur fort utvecklingen gått. Äter man ute på restaurang ser man alltid folk surfa på telefonen så länge de väntar på sin mat. För bara några år sen var det ingen vanlig syn. Man kan fråga sig om vi helt enkelt har glömt bort hur det är att ha tråkigt, att sitta och vänta utan att ha något att göra.
Vi glömmer också bort allt mer att prata med varandra. Man går miste om det som händer rakt fram för näsan på en när blicken är fastklistrad i en skärm hela tiden.

Jag har
börjat hejda mig själv ibland när jag märker att jag är påväg att ta upp telefonen. Det är inte alltid nödvändigt. Jag brukar tänka på det som den visa damen sade om att tråkighet föder kreativitet. När man var liten hittade man på en massa lekar, det fanns ingen gräns för vad man kunde göra.
Ju äldre man blir desto mer begränsad blir man tycker jag. Att hinna med skola eller jobb, ja kanske till och med både och, sätter gränser för vad man gör med resten av sin tid. Ofta är man så trött att man inte orkar tänka kreativt, det finns så mycket annat som ska göras.
Men jag tror ändå att man kan sätta sig ner på soffan en stund och tänka på dagen som gått, kanske kommer man på något som man inte tänkt på tidigare.

Alexandra Grahn