DELA

Tråka inte ut mig, annonsörer

Vet de vad jag väger?

Denna fråga kommer sig av att Facebook numera väljer att servera mig en massa annonser om kläder i så kallade plus-storlekar.
Jag har bara några gånger i livet beställt kläder på nätet, och då inte till mig själv.
Jag har aldrig visat intresse för de annonser som förekommer för sådana plagg.
Jag har aldrig läst en artikel om kläder i större storlekar.

Nån gång har jag läst texter om förvridna kvinnoideal och anorektiska flickor, om det skulle vara det då.
Eller så är det helt enklt min ålder.
Kanske Facebook eller dess annonsörer är så infernaliska att de utgår från att en kvinna i 50-årsåldern kan tänkas vara lite rultig, och att man därför erbjuds sådana budskap.
Alternativet är att vågen i mitt badrum inte bara visar vikten digitalt, utan också är en del av den digitala världen, och kontinuerligt pushar ut information om min vikt varje gång jag ställer mig på den.

Är man aktiv på nätet och i sociala medier får man numera räkna med att varje steg man tar övervakas, inte av ondskefulla varelser utan av dem som vill sälja dig och sälja grejer till dig. Information är nyckeln, och alla vill veta mer om dig och dina intressen, från de val du gör på Netflix, artiklar du länkar till eller läser, vilka du gillar och vilka du dissar.

Detta oroar mig inte egentligen. Reklambudskap har man ju alltid fått, och vi blir som konsumenter lika snabbt trötta på dem som marknadsförarna hittar på nya. Det som är tråkigt är att man inte kan få behålla sitt osorterade flöde av intryck, åtminstone att gå tillbaka till nån gång, till en verklighet som inte så nära följer det man tidigare valt utan också överraskar och utmanar.

Livet blir så tråkigt om man i all oändlighet tuggar på samma sak om och om igen. Som om man fortsatt äta kött och potatis alla dagar, för att man nu en gång gillade det, och därför aldrig testat sushi, aubergine (en grönsak som var bortom exotisk när jag växte upp) eller den fantastiska kombinationen av salmiak och choklad.

Om jag nu plötsligt börjar gilla konstiga saker på Facebook, så kan det bero på att jag är nyfiken. Det kan också vara att jag försöker sända ett budskap och förvirra, så att livet blir lite mer konstigt och överraskande.

Nina Fellman