DELA

Tjoho, nu är det vår

Det är de bristande knopparnas årstid.

Solen är oförutsägbar, men när den visar sig är den len och mjuk och lockar fram leenden. För det mesta.

Vägarna är dammiga och om man lockas till att öppna bilrutorna för att känna den vårsvala luften får man tugga sand resten av dagen. Astmatikerna svär och hostar.

Det är ändå bäst att hålla sig utomhus. Fönstren visar med sorglig tydlighet att solen inte visat sig på länge. När solljuset försöker bryta sig in genom dem undrar man om fönsterglaset bytts ut mot opalinglas. Gardinerna dras för för att dölja den dystra bristen på fönstertvätt. Solen stängs ute.

Om man tvättat fönstren slipper man ändå inte undan. Där solen lyckas bryta sig in avslöjas ett tjockt dammbälte som svävar i luften i alla rum. Dammkornen virvlar och dansar glatt runt vid varje liten rörelse. Åter lockas man att dra för gardinerna och stänga solen ute.

Den tjusiga ljusa vinterjackan visar sitt rätta sjaskiga jag i vårljuset. Färgen är lite dassig och man ser att jackan är i skriande behov av en tvätt. Även den. Men om du byter till vårjacka fryser du så fort solen går i moln. Och du kan vara säker på att det börjar snöa och storma.

Så du går omkring i din smutsiga alldeles för varma vinterjacka och är småsvettig och ofräsch hela dagen.

För att inte tala om hur bilen ser ut! En ständig grå hinna över hela schabraket. Det hjälper inte att tvätta bilen, tio minuter senare ser den likadan ut igen.

Då är det ju en väldig tur att alla dessa vårtecken poppar upp ur det gråa. En tussilago här och en blåsippa där. En tofsvipa som skuttar på en åker och en yrvaken fjäril som vinglar fram i luften. Då glömmer man för en stund allt damm, smutsiga fönster och bilar, svettiga vinterkläder.

Plötsligt ser man de första shortsbeklädda benen på stan, en hop med ungar med Taffelkepsar och så har den första restaurangen placerat ut bord och stolar på trottoaren. Där sitter sedan några frusna stackare invirade i filtar med sina trendkaffen eller retrostop och försöker se ut som om det är skönt.

Och så småningom blir det det. Och sen blir det jul.