DELA

Till yttrande- frihetens lov

Wikileaks grundare, fransmannen Julian Assange, var på besök i Sverige i helgen. Sverige, vars grundlagsenliga käll- och meddelarskydd han hyllar och som är orsaken till att sajtens webbhotell ligger just i det landet. På så sätt hoppas han att de som läcker hemliga dokument som publiceras på sajten inte ska kunna jagas.
Wikileaks väckte stor internationell uppmärksamhet när man i våras publicerade över 70.000 hemligstämplade dokument om USA:s krig i Afghanistan – den hittills största läckan i USA:s militära historia och vida större än när Pentagonpappren om kriget i Vietnam läckte ut till New York Times 1971. Publiceringen, och debatten som följde, vände massor av amerikaner mot kriget..
För att allmänheten lättare skulle kunna ta till sig den massiva informationen i de 70.000 Wikileaks-dokumenten inleddes ett unikt samarbete mellan tre tidningsredaktioner i genren grävande journalistik. Reportrar på The Guardian i Storbritannien, New York Times och tyska Der Spiegel gick under sex månader igenom materialet och tack vare en gemensam krypterad databas kunde de söka på nyckelord för att hitta intressanta historier. Wikileaks kontrollerade inte reportrarnas arbete men sajten bestämde när artiklarna skulle publiceras.

Historierna
handlar till exempel om pojken som dödades av en granat som missade sitt mål. Om hemliga specialstyrkor som jagar och dödar talibanledare utan rättegång. Om att den USA-ledda koalitionen i allt högre grad använder förarlösa Reaper-plan för att döda talibaner. Planen styrs med fjärrkontroll från en bas i Nevada i USA och på videoinspelningar låter det som när två killar spelar dataspel trots att det är levande människor som skjuts till döds.
Det här är den osminkade sanningen om ett smutsigt krig. Alla kan läsa om amerikanska förluster, om antalet civila dödsoffer i många mindre incidenter och om hur militären döljer att dödsfallen inträffat. Alla kan läsa också om talibanernas förbrytelser i kriget.
Krigförande makter vill alltid styra informationsflödet så att det gynnar dem själva.
Wikileaks har fått kritik från Vita huset för att publiceringen av dokumenten sägs vara till skada för soldater och afghaner som samarbetat med utländska trupper. USA vädjade nyligen till Wikileaks att ta bort de publicerade dokumenten och att också låta bli att publicera de 15.000 dokument som återstår.
Wikileaks har meddelat att Pentagon får redigera dokumenten så att de kan publiceras på ett säkert sätt, men Pentagon hävdar att ingen sådan förfrågan kommit. Dokumenten kommer nu att publiceras.

1971
gick USA:s regering långt för att tysta uppgiftslämnaren Daniel Ellsberg, men lyckades inte.
Nu jagar FBI den person som läckt dokumenten till Wikileaks. Hoppas att yttrandefriheten segrar och meddelarskyddet förblir intakt.

Annika Orre