DELA

Tiderna förändras

Vi bor på en plats där man anser att alla människor två gånger om året ska ställa om sina klockor. Den sista söndagen i mars ska alla klockor ställas fram en timme, och vi går in i sommartiden. Den sista söndagen i oktober ska alla klockor ställas tillbaka en timme, och in träder vintertiden.

Nu är vi mitt i sommartiden och livet leker. Det är såväl sommarlov som semestrar, och allt vill man hinna göra. Man ska ligga på stranden och bli brun. Man ska vara på golfbanan och bli en avsevärt bättre spelare samtidigt som man träffar nya intressanta människor. Och givetvis ska man även se alla IFK:s och Åland Uniteds matcher, samtidigt som man fixar till både hemma och på stugan, håller sig i toppform och går på alla de där trevliga festerna. Sist men inte minst gäller det förstås att ta det lugnt, vila upp sig och aldrig stressa över att man har för mycket att göra, men sällan räcker tiden till.

Jag hinner knappt stiga ur duschen på gymet innan jag ska stå på första tee med drivern i högsta hugg. Sen gäller det förstås att i full fart efter golfen ta sig hem och byta kläder så man antingen hinner se en Rockoff-konsert eller kan spela lite beachvolleyboll innan solen går ner. Och ska jag däremellan hinna dricka en öl och ta en fika, då gäller det nog att skynda på! För hinner jag inte med allt jag vill samtidigt som jag vilar upp mig under sommaren, då är sommarlovet misslyckat.

Annat är det på vintern, då mörkret och vintertiden kommer fram ur sina gömmor. Då sitter jag på mitt rum, 17 kvadratmeter stort, i Stockholm, och inser att vintertid är en helt annan sak. När jag plockar fram en vetenskaplig artikel och understrykningspennan så kan jag tro att min klocka har stannat, för visarna står ju på samma plats varje gång jag tittar på den. Då tvättid, städning och köp av nya glödlampor står i kalendern kan jag inte heller påstå att tiden rusar iväg, även om 17 kvadrat går ganska snabbt att städa. Då man befinner sig i början av december med mörkret över sig och med en tenta i antågande så skulle man nästan tro att en vintertimme faktiskt är längre än en sommartimme.

Jag tror därför att sommar- och vintertid inte bara handlar om att ställa fram och tillbaka klockorna för att komma åt soltimmarna här i norr. Jag tror att tiden går olika snabbt under dessa perioder så att man ska hinna med det man måste, under de långa vintertimmarna, istället för det man vill, under de korta sommartimmarna. Och tur är väl det, för annars skulle ju jag bli golfproffs istället för psykolog, och hur skulle väl det se ut?