DELA

Tack Nya Åland

Tack Nya Åland för allt du lärt mig. När jag var nyinflyttad ålänning tog du emot mig med öppna armar och lärde mig allt om ditt land. Hur Åland fungerar som tredje land, att ministrar och beslutsfattare är ett samtal bort och att man aldrig kan ställa för många frågor.

Tack för att du fått mig att se upp från marken och iaktta vad som händer runt mig. Att jag vågat ställa obekväma frågor och att du litat på att jag inte går bakom din rygg.

Tack för att du lärt mig skriva på ett enklare och förståeligt sätt. Att du lärt mig att lyssna till detaljer som kan leda till större nyheter och att du gett mig ansvar.

Tack för att du lärt mig att inte ta all kritik personligt. Att jag lärt mig att förstå att det är skillnad på mig som människa och journalist. I tider där näthatet växer och människor vill provocera eller trycka ner en.

Du har lärt mig att ta sura kommentarer med en nypa salt och fått mig att förstå att somliga läsare reagerar på sanningen och inte på vad jag skriver.

Tack Åland för att en dag aldrig varit den andra lik. Att jag vågat springa efter poliser i skogen, intervjuat kändisar och presidenten. Att jag vågat fråga främlingar vad de håller på med samt vara ifrågasättande.

Tack till alla personer som jag intervjuat och till de tjänstemän som ibland inte orkar svara på mina frågor. Att jag fått skriva om saker jag brinner för.

Tack till alla mina vänner som tvingats ställa upp genast de gjort något intressant. Till min familj som tagit emot mig hemma efter en tung arbetsdag. Tack för alla fina minnen som när man skrev om den vita kängurun, flög helikopter på arbetstid eller ringmärkte fiskgjuseungar.

Tack Nya Åland för det stora nätverk du gett mig. Att du satt mitt namn på den åländska kartan och att jag kan vara stolt över det. Tack till alla arbetskollegor som stöttat och peppat när vissa uppdrag varit lite tyngre.

Till alla historier som rört mig personligen och hållit mig vaken om natten. Till de gånger jag gråtit av skratt och när jag jobbat övertid för att jag grävt efter en sanning.

Sist men absolut inte minst. Tack till alla läsare. För att ni skickat in kommentarer på mina texter och att jag på daglig basis har fått ta del av samhällsdiskussionerna.

Att ni hälsar på mig på stan även om jag frågade kniviga frågor dagen innan. Att ni haft förtroende för mig och berättat om era liv, era projekt och ert arbete.

I fredags var min sista dag som journalist på Nya Åland. Men det betyder inte att jag försvinner. Jag förblir kvar på Åland men ska hitta på nya uppdrag och fuffens.

Vem vet, kanske jag blir intervjuad för en gångs skull. Jag kan lämna denna fina arbetsplats med rak rygg och hakan uppe.

Jag är stolt över att kunna berätta att just jag arbetat som journalist på Nya Åland.