DELA

Syföreningen

I min syförening tänker vi djupa tankar och diskuterar filosofiska spörsmål.

Jo, på riktigt alltså. Det är bara ibland som det blir lite skvaller och prat om hundar och annat krafs.

Vi löser alltså våra egna, varandras och världens problem där kring kaffebordet en kväll i månaden.

Nu senast gled samtalet in på arbetsvillkoren i dagens moderna samhälle där alla ska göra mera än förr, snabbare än förr och bättre än förr. Alla har vi varit med om det under våra vid det här laget långa arbetskarriärer, och förändringstakten ökar hela tiden.

Vi inbillar oss att det är svårare för oss som är i 50-60-årsåldern att svara mot kraven. Men det behöver inte alls vara så för också unga råkar ut för det som blev vårt andra samtalsämne för kvällen, utbrändheten.

Vi funderade på vad det är som gör att en del blir utbrända och andra klarar sig även om vi varit lätt vidbrända lite till kvinns någon gång. Det är lätt att göra utmattningssyndrom till en individuell åkomma när det i själva verket är en kombination av att tempot och kraven har ökat inom precis alla områden.

Och inte blir det lättare av att landets regering vill skruva upp kraven på arbetstagarna ännu mera. Längre arbetsdagar och kortare semester ska göra susen, tror man.

Det roliga var att ungefär här började vi fundera på alla de möjligheter vi har ifall jobbet en dag känns för tungt eller om arbetsplatsen går upp i rök. Sju erfarna, kapabla kvinnor med bred erfarenhet från alla upptänkliga yrkesområden – vad allt kunde inte vi uträtta!

Vi kom fram till att vi kunde grunda ett företag som erbjuder ett brett spektrum av tjänster allt från massage, hälsovård och psykiatrisk konsultation till amningskurser, stallskötsel och hur man tar hand om sina gamla saker. Dessutom har vi sakkunskap om hur man håller ordning på fakturor och betalningar. Vi har också ett helt livs samlade erfarenheter av städning med olika metoder, både på kontor och i privathushåll, samt kunskap om hur man tar hand om barn eftersom vi tillsammans har fött och fostrat 21 barn. Min uppgift skulle främst bli att driva annonskampanjer och skriva pressmeddelanden om vårt fantastiska företag.

Dessutom är vi ju rent groteskt bra på att handarbeta. Men de tjänsterna köper nog ingen idag.