DELA

Svenska frågetecken

Sverige ligger oss nära. Om Sverige och svensk politik vet vi här på Åland nästan allt. Tror vi i alla fall. Men ibland förvånar oss Sverige ändå. Vi upptäcker saker som vi inte riktigt har koll på. Som när man en halv vecka efter ett val fortfarande sitter och räknar röster trots att man mycket väl kunde ordna det så att förhandsröstningen skulle avslutas i så god tid att alla dessa röster fanns med när valdagens röster räknas.
Det här med att man kan ångra sin förhandsröst på valdagen gör det väl inte enklare.
Eller vad sägs om att man konstruerat ett valsystem som gör att partier kan få fullmäktigeplatser i en kommun trots att man inte har några kandidater där?
Just nu kliar man sig i huvudet på många håll eftersom fullmäktigeförsamlingarna hotar stå med stolar tomma de närmaste åren. Orsaken kan sökas i systemet med röstning på partier och inte enskilda kandidater och att grupperingar som Sverigdemokraterna på sina håll har svårt att locka namn till sina partilistor. Men ändå känns det minst sagt konstigt att ett parti kan få mandat som inte har någon innehavare.
Varken bättre eller lättare att förstå blir det ju inte heller när man hör att partierna ändå kan få lokalt partistöd för de fullmäktigeledamöter som inte existerar i sinnevärlden.
I radions P1 hör jag någon säga att det nog måste vara så. Att det är en rättvisefråga.
Lite påminner det om de brittiska så kallade Rotten Boroughs (”ruttna byar”) som hade rätt till parlamentsplatser före valreformen på 1830-talet, byar där nästan ingen längre bodde kvar.
Men det är inte bara inom politiken som man kan stöta på saker som är svåra att förstå. I tv:ns Rapport berättade man helt nyligen om de problem som drabbar svenska biluthyrningsfirmor. Det är nämligen så att om en hyrbil inte lämnas tillbaka, om någon helt enkelt väljer att behålla den, så kan den inte efterlysas av polisen. Förklaringen är att biluthyraren ju helt frivilligt lämnat ifrån sig nycklarna! På det sättet byter ett trettiotal nästan nya bilar ägare varje år i Sverige.
Missade ni nyheten eller tvivlar så kan ni gå in på http://svtplay.se/v/2143281/rapport/stulna_hyrbilar_kan_inte_efterlysas och kolla.
Till slut lite ”moment 22”. Många har väl upprörts över hur den svenska regeringens upphaussade ”jobblinje” nu drabbar den svårt sjuka Annica Holmquist som trots samstämmiga läkarutlåtanden om sin totala arbetsoförmåga fått avslag på sin begäran om sjukersättning:
– Hon kan inte få sjukersättning förrän alla rehabiliteringsmöjligheter är uttömda. Och rehabiliteringsmöjligheterna kan inte bli uttömda, eftersom hon är för sjuk för rehabilitering, skriver Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt.
Ridå.