DELA
Foto:

Svampars sexliv eller första hjälpen?

Tänk er att en nybliven tjugoåring nyss skaffat hus och ska teckna en försäkring utan att veta vad det innebär? Att veta hur man räknar ut begränsningsytan på en glasstrut kanske inte hjälper så mycket just då.

Det är såklart bra att ha kunskap inom olika områden vid olika tillfällen, men är det inte viktigare att veta vad en försäkring är än att veta vad torskens alla kroppsdelar heter på latin?

I skolan lär vi oss allmänbildning så att vi ska ha en bra grund för att kunna studera vidare. Även om alla lärare följer läroplanen så kan det ibland bli lite för mycket av saker som man kanske inte har så stor användning av. Om man inte ska utbilda sig inom just det ämnet förståss.

Var finns undervisningen i att kommunicera med folk, att betala räkningar och att planera sitt sparande?

Om man vill bli biolog så pluggar man till det och fördjupar sig inom ämnet.

Förkunskaperna ska komma från grundskolan och en del detaljer om vissa saker kan vara bra att veta. Men att vara expert på svamparnas sexliv istället för att kunna första hjälpen när man ska plugga till sjukskötare ser jag inte som någon fördel.

Jag säger inte att all kunskap vi får från skolan är onödig utan att man kanske borde prioritera livsnödvändiga saker framför detaljkunskap.

Att sitta i soffan och plugga in detaljer från boken är verkligen inte roligt. Jag blir ofta besviken för att jag inte kan allting. Men man kan inte kunna allting, så är det bara.

Jag försöker intala mig själv att jag inte kommer kunna allt oavsett hur mycket jag läser. Det är otroligt svårt för mig att inte tänka att jag är dålig som inte kan precis allt som läraren kräver.

Det finns säkert folk som ser på saken på ett annat sätt.

Men i alla fall jag har mer nytta av att veta hur man gör om det börjar brinna, än att veta exakt hur alla mossarter är uppbygda.

Alice Andersson Stenberg