DELA

Studeranden bryr sig inte

Det var någon som tyckte att en och annan journalist borde skaffa sig litet mer utbildning. För det heter ju inte ”studeranden” i pluralis, som vi hade skrivit.
Så rätt så. Och även om vi faktiskt hade använt ordet helt rätt så sent som för någon dag sen så är det bra att någon håller efter dem, ungdomarna.
Men vem bryr sig? Andra än vi som i tiden fick lära oss rätt och fel. Och vi fick minsann lära oss att det heter ”bry sig om”.
Det heter/ hette ”före jul”, inte ”innan jul”. Det heter ”tänk på dem, som” (fryser, svälter och så vidare), inte ”de”, och allt möjligt annat. Vi vet det, vi ser det, vi reagerar på det. Men säger vi nånting? Lönar det sig att ens försöka? Så som språket ser ut i dag, när messandet (inte det i kyrkan utan det på mobilen) tar överhanden och ingen längre bryr sig om rättstavning, komma, punkt, stor bokstav och annat fånigt. Man får vara tacksam så länge man förstår vad som avses.
Jag kan lova att det inte alltid är möjligt det heller, inte ens om man anstränger sig.

Det finns annat. En läsare reagerade nyligen på att det var svårt att läsa artikeln om Jonas Gardells uppträdande på Alandica. Sidan i tidningen var jättesnygg, det tyckte vi nog allihop, men vit text på svart botten – nej. Ungdomarna hade inga problem att läsa texten. Men hur många är unga? Här räcker det nämligen inte med att själen är ung. Ögonen skall vara det också.
Med åren får man ökad förståelse för sådana här saker. Jag minns att Inger Mattsson på 80-talet – hon började närma sig 50 då – ofta tog upp äldreomsorgen i stadsfullmäktige. Mina referat var kanske inte alltid så engagerande på just den punkten, det fanns annat som intresserade mer. Men hon tog det med ro (hon jobbade ju med oss på Nyan, så vi hann diskutera ett och annat).
– Vänta bara, det här börjar nog intressera dig också så småningom, sade hon. Och fick naturligtvis rätt.

Det som stör mig enormt i dag är att Fixar-Malte aldrig fick en chans. Nu skall han visst läggas ner för att det inte finns någon efterfrågan. Vad skall man fråga efter om han ingenting får göra? Hur ofta byter vanligt folk gardiner eller glödlampor, som heter något annat numera?
Men vänta bara, om några veckor. Jag tog ner gardinerna i vardagsrummet i helgen och tvättade dem. Stryka får Fixar-Malte antagligen inte göra, men hänga upp. Snart är det dags, en 13 meter lång vägg med gardiner!
Byter man gardiner så tvättar man fönster. Och vaknar så en morgon (i går) vid 9-tiden och tittar ut i vardagsrummet, där lampan i tv-hörnan lyser. Trodde jag. Det var solen som hade fri insyn.
Får Fixar-Malte tvätta fönster?

HARRIET TUOMINEN