DELA

Strunta i dieter

Det var som ett bombnedslag. Jag förstod inte hur det var möjligt. För något år sedan meddelade WHO att det globalt dör fler människor på grund av övervikt än av svält. Hur kan mat vara så otroligt orättvist fördelat att fler människor äter ihjäl sig än de som dör av brist på näring?

Ökad välfärd och koncentrerad matproduktion i västvärlden har över åren gjort mat billigare och mer tillgänglig för folket. Dock har detta också lett till att folk äter mer än de behöver. Att gå ned i vikt är ständigt aktuellt och oftast handlar det om att banta, peta runt i maten och följa vissa dieter. Detta på grund av att människan är en lat varelse. Vi söker alltför ofta en lättare väg ur en situation eller ett problem. Till och med som organismer är vi lata, våra muskler vilar konstant och blir svagare om vi inte använder dem. I stället för att rikta fokus på motion, vill vi försöka bli smala och uppnå västerländska kroppsideal helst utan att bli svettiga. Därför låter ju idiotiska dieter som Atkins och LCHF som en dröm, vem vill inte äta bacon morgon, middag och kväll och bli smal på kuppen?

Men problemet ligger i själva tankesättet kring dieter. Dieter är inte långsiktiga lösningar. Jag kan inte tro att många som håller på med till exempel LCHF planerar leva på bacon livet ut. Folk som följer något slags diet går ofta i samma banor. De håller sig till dieten en tid, tappar mer eller mindre vikt och känner sig otroligt smala och mår fantastiskt. Men förr eller senare ger de flesta efter och går tillbaka till sina gamla vanor och den förlorade vikten klänger sig fast igen. Dieter är inte hållbara lösningar, det finns ingen mirakelkur. Det är alltid mängden näring som är a och o.

Att hålla sin vikt i schack kräver den enklaste matematiken som finns. Stoppar du i dig fler kilokalorier än du förbränner så börjar det lagras på dig och vice versa. Här kan jag passa på att slå ett slag för vetenskapen och påminna om att kcal står för kilokalorier och inte kalorier, en missuppfattning som är frustrerande utbredd. 2000 kalorier är två kilokalorier, vilket människan kan förbruka inom loppet av sekunder.

Så lägg av med dieter och tänk mer långsiktigt. Man kan inte äta si och så några veckor och sedan förvänta sig permanenta resultat. Mängden intagen energi måste helt enkelt minskas bestående och motion skadar ju inte direkt heller. Så nu kan jag ge de goda nyheterna: ät precis vad du vill, så länge du inte äter för en halv by.