DELA
Foto: Porträtt Kiki Alberius-Forsman

Strövtåg med wow-faktor

När inget annat går så gå!

Så säger pilgrimerna.

Gobbin säger att det hög tid nu att komma ut och bort från dumburken.

Inga Heller säger: När inget annat går, så cykla runt i staden en timme!

Här är åtta platser i Mariehamn, eller dess närhet, som bjuder på garanterat wow, uttalas wauw, och betyder att fascinationsgraden är att betrakta som himla hög.

Alltså:

1) Korrvik.

Precis söder om hamnen. Här finns en plats med picknickbänk. På vårvintern samlas fågelflockar här med tusentals vigg och knipor och varje eftermiddag glider färjor förbi, så nära att du kan klappa dem på kölen … Wow.

2) Sjöfararkapellet.

Kära lilla Sjöfararkapellet i Sjökvarteret, Ålands mest fotograferade byggnad, öppet dygnet runt, året om. Sitt där och titta ut mot vattnet. Bara sitt. Länge. Wow.

3) Algots varv.

När var du senast norr om Sjöräddningsstationen? Området kring Algots varv är spännande. Här borde man öppna ett fik eller en teaterlokal. Wow.

4) Badhusberget.

Kärleksstig. Tallar. Vitsippor. Havsutsikt. En bänk att sitta på där du ser ända bort till Kobba klintar – vad kan en människa mer begära? Wow.

5) Biblioteket.

Läsavdelningen är superfin. Man kan läsa tidskrifter gratis. Man träffar alltid folk. Kaffet är gott och kostar bara 1,50 euro. Vill man vara i fred tar man sin lektyr med sig och letar rätt på en fönstersmyg med Slemmernvy. Wow.

6) Mariebad.

Mariebad är så fint. Egentligen. Och ingen har bajsat i vattnet på jättelänge nu, peppar, peppar … Har du simglasögon ska du dyka ner i barnens bubbelpool och vara med om när miljoner bubblor brister i mjuka kaskader. Utesimmet med utsikt över hav och himmel är inte heller dåligt. Wow.

7) Lilla holmens brygga.

Tänk att vi har en så fin brygga mitt i staden. Klart vatten, sandbotten. Motionsförbundet har ordnat med vinterbad här, med varma omklädningsrum och propeller som håller vaken öppen. Det är värt en slant. Wow.

8) Inflygningen vid flygfältet – Jomala.

Vid landningsbanan vid Mariehamns Internationella Airport, där kan man stå, vid vägen, alltså där det är tillåtet att vistas, en mörk kväll och se planet från Åbo närma sig och tro att ens sista stund är kommen. Planet sänker sig närmre och närmre. Du får lust att skrika. Det är en adrenalinkick. Antagligen överlever du. Wow.