DELA

Stolparna i min backe

I backen hem till mig står sedan en tid ett antal varningsstolpar.
Det handlar alltså om Skrakvägen och backen upp från Västra Ytternäsvägen. För ett antal veckor sedan hade någon hackat stora fyrkantiga hål i gatan på tre ställen. Två av hålen låg rätt nära varann, mitt på gatan. Det tredje fanns upp i kurvan, en kurva som samtidigt är backkrön och som totalt saknar sikt. Otaliga gånger har jag där mött en bil som i god fart kommer ut ur kurvan mitt på gatan. Det är bara att bromsa och blunda. Hittills har det gått bra. Återkommer till det.

Nu var det alltså hål i gatan, så man måste passa sig för att inte slå sönder däcken. Efter en vecka , cirka, kom det upp varningsstolpar över hålen. Plus varningsskylt före om att gatuarbete pågår, en skylt i var ända.
Ingen risk längre att köra ner i hålen. Men litet trångt blev det. Gatan är nämligen rätt smal och det brukar dessutom stå bilar parkerade här och där längs gatan upp i backen. Så vi som bor där började köra ännu mer försiktigt än förr.
Utöver att gatan är smal, sikten dålig och bilar parkerar längsmed så finns det kattor som springer över, barn som leker och folk som promenerar med sina hundar på trottoaren, som tar slut mitt i kurvan.
Så försvann den ena varningsstolpen, en av dem mitt i gatan. Vi såg framför oss hur något glatt gäng hade dragit iväg med den en sen natt, men brydde oss inte desto mer om saken. Hålen skulle väl fyllas igen, antog vi.
På ett bra tag hände ingenting alls. Hålen fanns kvar, ena stolpen var borta. Det var ju semestertider.
Så plötsligt stod det en ny stolpe där den gamla hade försvunnit. Litet lätt på sned, så man fick vara ännu försiktigare än förut, annars fanns det risk att bli av med backspegeln. Men när man vet det så … Och det ryktas att hålen snart skall fyllas igen. De finns knappast kvar när plogbilarna skall ut, det hoppas vi åtminstone som bor där.

Men när vi nu ändå befinner oss på Skrakvägen så är det det där med kurvan. Den som totalt saknar sikt och där det av någon anledning är väldigt svårt att inte köra mitt på om man kommer från öster/ söder.
Kunde inte tekniska chefen och någon annan klok person sätta sig i sin var sin bil, köra upp mot kurvan från var sitt håll och se var det tar i.
Det bor väldigt många människor i de här kvarteren. Ibland står det en bil parkerad strax efter kurvan, inte ute på gatan med dock så att den lever farligt om man möter någon och plötsligt måste väja.
Min enkla tanke är att man skulle måla en mittlinje genom själva kurvan. Då vet man åtminstone att man är över på fel sida, ifall man är det. Men ha inte för bråttom, för så länge varningsstolparna står mitt i kurvan så finns det ändå inte rum att mötas där.
Tror vi har vit målarfärg i garaget om det behövs sponsring.

Harriet Tuominen