DELA

Stan växer så det knakar i Jomala

Man ser mycket när man cyklar i stället för att ta bilen.
På en tur norrut längs den gamla Godbyvägen tittade jag på det nya bostadsområdet som växer fram i Jomala Gölby, väster om Björsby vägskäl.
I Prestgårdenby bostadsbyggs det stort i korsningen Sandbackavägen-Godbyvägen.
Strax norr om stadsgränsen såg jag inga tecken på lågkonjunktur. Där byggs och planeras för stora affärskedjor, lokala företag och gräddhylleboende.
Jag cyklade hem längs Uppgårdsvägen. När Nya Åland flyttade hit för tjugo år sedan var vi längst bort på den vägen. Det var trevligt med naturen utanför redaktionsfönstret men det kändes aningen ensamt. Nu har stadspulsen ökat en aning när andra företag, från Zebra-bil till Chipsters, byggt och flyttat in söder om oss. Trevligt, välkomna till Dalbo!
Jag tar en sväng västerut över Svibybron och är tillbaka i Jomala. I eller på Möckelö är det inte heller någon hejd på företagsamheten och byggandet. Det nya bostadsområdet Möckelö strand ska ha plats för bortåt 700 nya jomalabor.
När jag kommit över bron ser jag en ny cykelväg från busshållplatsen på landsvägens norra sida bort mot Varuboden. Toppen, men förr eller senare behövs en gång- och cykeltunnel vid rondellen.

Visst satsas det i stadens centrum också. Mariehamn och Ålands näringsliv gör sitt bästa men när lågsäsongen kommer till småstaden känns gågatan bred och ödslig. Och det känns som om Jomala suger till sig entreprenörer och kedjor. Där H&M, Clas Ohlson och kanske till och med nästa Korv-Görans finns, dit far folket.
När jag på sjuttiotalet var utbyteselev i den amerikanska mellanvästern fanns det två sätt att handla. Antingen for man till den lilla butiken i vår stad som var så liten att den var en by. Eller så for man ett till en ”mall”, ett shoppingcenter som låg utanför en större stad ett par mil bort.
Dit körde folk sina bilar – ”promenadavstånd” var ett okänt begrepp och det gick inga bussar – och så drev dom omkring ett par timmar. Det fanns inga parker eller lekstugor, bara butiker och restauranger i flera våningar. Man hängde där, träffade bekanta, shoppade, åt och for hem.

Är det
Dalkarbys framtid? Att vi snart åker dit utan något speciellt ärende? När butikskedjorna flyttat in saknas bara en trevlig restaurang och varför inte en pub med levande musik.
Sen kan man få en hel dag att gå där. Och stadsbussen som kan ta dig från Ytternäs till stadsgränsen är tills vidare gratis.