DELA

Stackars lucia

Det handlar inte om att symbolen lucia skulle vara en kass förebild. Värme, glädje och hopp i mörkret är alltigenom sympatiska egenskaper för både män och kvinnor. Det handlar om att kraven på kvinnan som väljs till lucia är alldeles för höga och att hon en månad måste arbeta heltid oavlönad.
De tjejer som ställer upp i luciaval är mycket, mycket duktiga. Det är det som är problemet. Bilden som förmedlas är att en tjej måste vara duktig för att få uppmärksamhet och finnas till, och det är de duktiga tjejerna som förr eller senare sitter på psykakuten. Tro mig, jag har varit där.
I bilden av en duktig tjej – killar är aldrig duktiga, de är skickliga och smarta – ingår att hon skall vara osjälvisk. Det betyder att hon gärna ställer upp oavlönad eftersom hon gör en god gärning och dessutom njuter av upplevelsen som blir ett minne för livet. För en duktig flicka skall upplevelsen räcka. Hon skall alltså inte bara göra gratisjobb, hon skall också njuta som attan för att inte missa något av det fina.

En duktig flicka skall också alltid vara glad, aldrig vara arg. Det betyder att tröttheten skrattas bort, frustrationen förträngs och förtrycket förnekas. Vidare skall en duktig flicka inte ställa krav och vara i vägen, vilket betyder att man aldrig kan få ett ärligt svar av en duktig flicka. Då hon sätter sig ner i ett hörn och gråter finns hon inte längre. Alltså ger hon inte upp. Det existerar bara inte.
Och innerst inne i den duktiga flickan bubblar det av dåligt självförtroende. Genom att följa kraven på hur en duktig flicka skall vara kan hon hålla självförtroendet i schack, genom att inte sova, alltid skratta och inte kräva lön inser till och med hon att hon är okej. Bara hon uppfyller kraven, bara hon uppfyller kraven.

Professor Merete Mazzarella sa innan hon krönte Finlands lucia att hon med åren ”kommit att uppskatta lucia som den symbol hon är”. Där står vi alltså fortfarande efter hundra år av kvinnlig rösträtt: kvinnan skall vara en symbol. Tjejen som skall förverkliga vår dröm om det goda har få möjligheter att uttrycka sig själv, ingen lucia kan säga att hon ångrar sitt uppdrag, att det inte var värt det och att hon fick offra för mycket. Då är hon ingen duktig flicka längre.
Lucia borde få lön. Det ger inte goda signaler till alla andra kvinnor att tiotals tjejer skall jobba oavlönat år efter år, och för luciatjejen borde det vara knepigt att få ihop obligatoriskt antal studieveckor om hon haft en paus en månad i december. Man kan inte kräva hur mycket som helst, inte ens av duktiga tjejer.
Lucia är värd sin lön för att upprätthålla vår bild av att det finns något ljust, gott och hoppfullt i världen. För det är symbolen lucia som skall förmedla hoppet, inte tjejen som skall vara duktig.