DELA

Stackars anarkister

Anarki!
Vad tänker du på när du hör det ordet?
Laglöshet och kaos?
Mörkklädda och maskerade unga män som springer omkring och kastar gatstenar och hemlagade bomber i stället för att göra hederliga dagsverken?
Slutet på ordning och reda både in the UK och i Ingby?
Tyvärr är det såna bilder jag ser framför mig fast jag vet att de inte stämmer.
Nationalencyklopedin säger att anarkister vill skapa ett samhälle där individen utsätts för så lite tvång som möjligt. Det låter ju bra.
Därför blev jag aningen rörd när jag via en facebookbekant fick ta del av ett meddelande som här publiceras i sin helhet (anarkisterna i fråga har förhoppningsvis inga invändningar):

Efter en tids tvekan har vi tyvärr kommit fram till att vi måste ställa in årets anarkistiska bokmässa.
Vi kan säga att det finns tre övergripande skäl till detta (även om de inte oberoende av varandra):
n För liten arrangörsgrupp
Då flera av oss som inblandade väldigt upptagna med andra engagemang blev det helt enkelt mer jobb per arrangör än vad vi i slutändan har tid och ork till.
n Tunt program
Till årets bokmässa hade vi i dagsläget ovanligt få anmälda bokbord, få seminariepunkter och vad som i sin helhet såg ut att bli ett tunt program.
n Ekonomiska skäl
Omkostnaderna för årets bokmässa har av olika skäl blivit större än vad vår lilla ekonomi såg ut att mäkta med.
Sammantaget gör detta att vi insett att vi inte kommer kunna arrangera en bokmässa som lever upp till tidigare års arrangemang och att vi därför föredrar att ställa in.
Vi är väldigt ledsna för detta. Vi hoppas att det till nästa år ska komma nya personer som har lust att driva anarkistiska bokmässan vidare i Stockholm.
Kamratligen
Anarkistiska bokmässan

Slut på citatet.
Där ser ni, anarkister är vanligt folk.
Alla ideella föreningar har väl svårt att hitta folk som vill och orkar dra lasset när det lilla extra krävs. Ständigt något som kommer i vägen. Det är barn som ska skjutsas till fotbollsträningar, båtar som ska sjösättas och säsongspremiär på stugan och någon schlagerfestival på teve. Och inte kan man tvinga nån att ställa upp som funktionär på anarkistmässan. Det skulle ju strida mot deras egna principer.
”Ovanligt få anmälda bokbord”. Låt mig gissa att de anarkistiska förläggarna och bokhandlarna också säljer allmer via internet. Anarkistens kokbok blir billigare utan mellanhänder och man får den direkt i postlådan, förhoppningsvis med diskret avsändare.
Och så ”ekonomiska skäl”. Say no more. Ständigt denna kapitalistiska marknadsekonomi med sina vinstkrav som kommer emot.

Mina tankar är med arrangörerna bakom den anarkistiska bokmässan. Om de var här på redaktionen nu skulle jag bjuda på kaffe och medkänsla.
Och jag lovar, om jag har vägarna förbi Stockholm nästa gång ni ordnar mässan så kommer jag dit och köper någonting. Men bokborden får ni bära själva.

Patrik Dahlblom