DELA

Spänningen är ooolidlig…

Oxveckor. Det är inte Inga Heller som hittat på uttrycket. Det är tiden vi lever i nu. Sliter som oxar mellan trettondagen och fastlagstisdag – vilket är den längsta tiden på året utan några egentliga avbrott och högtidligheter. Det är bara att streta på, starka som oxar, och försöka hitta lite spänning i tillvaron där man minst anar den.

I badrummet händer mycket med oviss utgång. Du kan börja med att tvåla in båda fötterna utan att duscha av den första, innan du börjar på den andra. Det kan bli lite slirigt. Tilltvålad kan du bli.
Duscha kan man för övrigt göra med olåst ytterdörr och slutna ögon. Känner du vinddraget när duschdraperiet dras åt sidan? Hör du det skrapande ljudet när kniven dras ur fodralet? Anar du redan blodet i rännilar ner i avloppet?
Annars kan du ju alltid byta hårfärg, färga kläder, plocka ögonbryn eller faktiskt våga byta frisyr på egen hand, i alla fall klippa luggen – Inga Hellers frisör kallar sådana tilltag för ”badrumsdesperation”.
Chansa och gå omkring i köket i bara bh:n på morgonkvisten kan också vara ett nöje för sig. Står fyra gubbar just då i rad på granntomtens bygge? Med armarna i kors bara? Ojdå!

Att lägga en röd tröja i tvättmaskinen tillsammans med vit tvätt är ett mindre dramatiskt sätt att skaffa sig spänning i tillvaron. Bara för att se om allt blir rosa. Eller inte.
Stapla stekpannor ovanpå kastrullerna i diskhon för att se hur högt pelaren håller, det är också intressant. När du drar undan vispen ur kastrullen kan du alltid kolla hur stapeln vippar och nästan, nästan rasar. Spänningen är ooolidlig…

Att utföra yogarörelsen ”fisken” utan uppvärmning är spännande. Kommer du alls upp från golvet efteråt? Kanske bäst att ha numret till kiropraktorn inprogrammerat i mobilen redan på förväg. Och att lägga luren nära.
Att vintercykla är en spännande sysselsättning. Liksom att cykla när det regnar med ett paraply i ena handen. Liksom att packa alla kassar med mat på styrstången och dingla iväg och hoppas att tillräckligt många ägg klarar resan hem så det räcker till en omelett åtminstone.
Att gå ut på Slemmers is är spänning nog för andra – speciellt sådana smarta typer som nog äger ett par isdubbar,. men har dem liggande kvar hemma på hatthyllan. ”Hallå Råttgrundet (den lilla vasstofsen mitt i Slemmern) – här är vi igen!”

Om inte annat kan du roa sig med att göra allt tvärtom. Brukar du vara pratsam – var tyst. Brukar du vara tyst – var pratsam. Le mot dem du inte tycker så mycket om. Bry dig mindre om dem du tycker mycket om. Stäng av tv:n och byt radiokanal. Välj färgstarka kläder om du brukar gå i svart. Välj svart om du brukar välja färgstarkt.
Välj dina tankar för dagen. Välj spänning i tillvaron.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN