DELA

Sömnlös i Syllöda

Var och varannan människa verkar vara sömnlös denna vinter. Kanske också en och annan i Saltvik Syllöda. Rubriken är skriven som den är bara för att det låter lite roligt – lite som i filmen ”Sömnlös i Seattle” – där ständigt gråtögda Meg Ryan löser sitt sömnproblem genom att lyssa på radio och bli förälskad i en röst långt bort.
Sömnlösa nätter är som gjorda för en vän i natten. Eller, om inte en vän finns att tillgå, så i alla fall en röst.

Nå. Sömnlös? Rödögd? Nästan gråtfärdig klockan 03.45 en tisdag? När du bara måste klara av nästa dags arbete i någorlunda form och du vill vara skrynkelfri och stjärnögd och klämkäckt hälsa kollegerna i morgonstund och klockans visare flyttar sig obönhörligt framåt och du koncentrerar dig mest av allt på att inte titta ditåt. Inte titta!
När man som allra bäst behöver sin skönhetssömn kommer den icke! Och när man gett upp det där med skönhetssömn så vill man i alla fall ha lite lite smarthetssömn, eller lite lite fungerarsömn bara, eller åtminstone få stänga ner hela maskineriet, om så bara för några minuter, så man känner sig som människa igen.
”Lindrig sömnlöshet ökar genialiteten”, sa Edith Södergran. Men då var det ju tal om lindrig…

Bananer är bra. Kvällspromenader är toppen. Varm mjölk brukar det talas om – men vilken människa i världen vill egentligen slafsa i sig het mjölk mitt i natten? Avslappning, varma bad, tråkiga böcker, lite kel – både med gobbin och kattin – jo, jo, det är rena rama medicinen.
Men när inget biter och John Blund trots allt vägrar infinna sig, ja då återstår bara att vända på steken. Så brukar Inga Heller göra. Alltså intala sig att livets bästa stund är nu. Just nu. Nej, man behöver inte njuta av varje sekund. Men man kan försöka älska varje sekund.

Stjärnorna gnistrar
och snön glimmar. Träden utanför fönstret står prick stilla. Inte en människa syns på gatan. Inte ett bilbrum hörs i hela stan. Norr om dig sover grannar, söder om dig snusar andra grannar, väster om dig snarkar grannar, öster om dig – tja, där finns kanske någon sömnlös granne som går och vankar omkring i morgonrock?
Det är skönt med lugnet på natten. Du har tid att tänka. Du har till och med tid att tänka tankarna till slut. Handen på hjärtat; det är kanske just det du behöver.

Ett snack med Gud
skadar faktiskt inte. Ofta hör man folk tro att en bön automatiskt innebär att man ska be om saker och ting, att barna ska bli friska, att elräkningen ska vara betald eller att chefen ska bli som folk. Men du kan också bara ta ett snack med Gud.
Du kan ställa en fråga och sedan lyssna, lyssna, lyssna. I nattens tysta mörker, mellan lena vita lakan, kan ett svar kanske inte direkt höras, men ändå stå helt klart. Solklart!