DELA

Sommartoppen i listform

Listor är bra. Egna listor som andra tycker är intressanta att läsa. Det finns hela böcker fulla med listor. Man kan lista världens bästa hårdrocksgitarrsolon, världens snyggaste hattar genom tiderna, snyggaste prinsessorna av adligt blod och guvetallt.
Jag vill också gör en lista: Ninas sommarens sju bästa-lista, utan inbördes ordning.

1. Blåbär. När jag var liten var blåbärsplockning det värsta. Stickigt, myggigt och mördande tråkigt. I år har jag hukat bland blåbärsrisen, i extas över de stora, många bären, skogens dofter och ljud, ensamheten. Kommande bok: Blåbärsplockandets filosofi.

2. Gårdsharen. Ute på stugan fanns i våras en harunge. Den skiftade färg, växte, blev snabbare, men förblev nyfiken och orädd. Att stå två meter från ett vilt djur och titta varann i ögonen är stort. Kommande bok: I en hares huvud.

3. Lego. Regniga dagar, soliga dagar, vanliga standardmulna dagar. Två stora lådor med legobitar har gjort sommarens tråkiga stunder konstruktiva. Det hände till och med att hela familjen tillbringade en kväll med gemensamt byggande: Hur gulligt är det? Kommande bok: Så bygger du drömhuset – i lego.

4. Kantareller. När svärmor och svärfar går ut i svampskogen är det bara att ta fram stekpannan. I år har vi välsignats i övermått. Regnet har sina fördelar. Kommande bok: 101 sätt att tillreda kantareller.

5. Kattungar. Inte var det meningen, men vår nya kisse var för snabb. Innan vi ens trodde det var möjligt började hon bli rund om magen. I slutet av juli kom fyra bedårande små kattungar efter en odramatiskt förlossing inför storpublik. Två vackert gråstrimmiga, en helgrå, och en grå med vit teckning på magen. Intresserad? Kontakta undertecknad. Gullighet garanteras. Kommande lärd avhandling: Den positiva effekten av små gulliga kattungar på buttra tonårspojkar.

6. Chockeffekt. Vattnet har inte varit varmt i sommar. Vid Norrhavet rentav iskallt. Ändå, efter en 10 kilometers springtur (hände några gånger) måste man tvätta sig, även om det står tolv grader på termometern. Bästa sättet är att tvåla in sig ordentligt så att det inte finns någon återvändo. Fantastisk känsla, helt extrem, när man sitter på berget med en kopp kaffe efteråt. Kommande bok: Njutning genom lidande.

7. Att få vara tyst. Alltid det bästa att få dagar utan förväntningar, ensam på klipporna. Varför är det så många människor som är bra på att prata som vill vara tysta på semestern? Kommande bok: Konsten att tiga på ett snällt sätt.

Ooops. Nu har jag ju avslöjat alla mina goda idéer. Mellan er och mig, jag struntar i att skriva böckerna. Nu kommer ju ändå grabbarna på Gamlan att göra det först. Typ.

NINA FELLMAN