DELA

Sommarens sista andetag

Förra veckans måndag , den första augusti, skojade jag och många andra om hur sommaren är slut nu. Sommarsäsongen dog med juli och sista raketen i Rockoffs fyrverkeri liksom. Turisterna åker hem, semestrarna är över och stillheten sänker sig över stan.

Men den helgen var det mest bara Rockoff och turisttopp. Helgen som precis har passerat slog mig med häpnad. Jag räknade till elva evenemang som man gott kunde bevaka. Vagnsparad, fordutställning, sekelskiftesmarknad, öppna trädgårdar, maxad motordag, jazz-och bluesfestival i Degerby, hiroshimaafton, Joelopera och kammarmusikfestival. Sedan var det några fotbollsmatcher också, men det kan jag inte så mycket om.

Och i den listan saknas säkert en handfull evenemang ändå.

Inte så tokigt för en småstad mitt i ingenstans. Men det är till att vara kräsen. Till slut gick jag inte på ett enda av dem.

Trots det märktes så synlig skillnad när jag gick längs Ålandsvägen och Torggatan i fredags jämfört med fredagen innan. Turisterna har åkt hem, de festivalbesökare som inte har åkt hem kurerar väl sig än. I stadshusbacken är bara pokemonspelarna kvar. Trots att jag inte deltog särskilt mycket i sommarens peak och trots att man kunde gå på åtminstone elva evenemang i helgen kunde jag känna höstmelankolin smyga sig på.

När man vänder in på Torggatan och inte ser en endaste människa fast det inte ens är så sent på kvällen, när det fortfarande är mörkt när krogarna stänger och när Alandicatrappan inte längre är till varje tum täckt av pizzakartonger under de tidiga morgontimmarna.

På jobbet är ett omisskännligt tecken på att sommaren är över att landskapsregeringens ärenderapporter inte bara är inkomna ärenden. Snart kommer en våg av beslut i alla slags rutinärenden. Tillstånd skyddsjakt storskarv, domännamn, skogsavverkning och allt möjligt annat. Listan på fattade beslut blir för första gången på veckor längre än listan på inkomna ärenden.

Men nästa helg är det ju kulturnatten och Rosella har högsäsongsturlista mer än en vecka till. Sommaren har några andetag kvar.