DELA

Snick-snack som inspirerar

Tjugo bilder som visas i tjugo sekunder var och åtföljs av mer eller mindre snack i totalt 6 minuter och 40 sekunder. Det är konceptet för pecha kucha som nu äntligen hittat vägen till Åland.
Det må låta enkelt men så är det genialiska ofta enkelt.
Pecha kucha uppstod i Japan för tio år sen då två arkitekter tröttnade på långa sega presentationer. Tanken med 20 bilder på 400 sekunder är att presentatören är tvungen att fokusera på det viktiga och lämna skitsnacket därhän så att säga.

Nu ordnas pecha kucha-kvällar i 604 städer runt om i världen och en av dem är alltså Mariehamn. Den andra pecha kucha-kvällen i Ålands historia hölls på onsdag kväll och samlade massor med folk som minglade och lyssnade intresserat till de vitt skilda presentationerna. Bland presentatörerna fanns bland andra skribenter, designer, fotograf, dansare, geolog och konstnär men också en politiker. En del presenterade något man förväntade sig, andra något helt överraskande. Allt var intressant.
Tanken är inte direkt att göra reklam för sitt företag eller så utan att berätta om något man tycker om. Att lokalpolitikern valde Indien och hinduismen kunde kanske överraska en del i onsdagspubliken.
Men som det står på pecha kuchas webbsida: berättar man om något man älskar blir det oftast bäst.

Människor som har en passion och verkligen brinner för något förmår också oftast inspirera andra. Åtminstone mig. När jag cyklade hem i onsdags i den – helt otroligt varma – vårkvällen var jag uppfylld av tankar på att emigrera till Indien eller kanske Spanien, studera berg, designa något eller slå till och rita snyggaste huset i stan.
Av allt detta är det som har högst sannolikhet att bli förverkligat emigrationen, eller åtminstone en resa med returbiljett, till något varmt och färgrikt land. De andra grejerna är jag för lat för att börja ta mig an.
Men känslan efter kvällen hänger ändå kvar. Det finns så många människor som förmår se det fina, färggranna och vackra i vår värld. Det finns så många som tycker om så mycket.

Det ger tröst dessa dagar när man i tidningar och nyheter ideligen möts av grymheter utförda av andra exemplar av vår mänskliga art. Exemplar som kanske aldrig fått lära sig att tycka om, som aldrig själva känt sig omtyckta.
Vissa dagar orkar jag inte läsa eller höra om dessa. Då vill jag bara tro att världen är god, att det som bryr sig om är precis som vårblommorna som just nu invaderar vartenda skrymsle av ön. De kommer tillbaka år efter år med ljuset och värmen och tränger magiskt upp bland döda fjolårslöv och nerfallna kvistar och motar bort den kalla ogästvänliga vintern. (Detta är inget personligt riktat mot er som faktiskt gillar vinter).
Vitsippor och pecha kucha gör vår värld bättre.
Och ja, pecha kucha betyder ungefär snick-snack.

Anne Sjökvist