DELA

Snegäl på öga

Vill du ha en snigel på ögat? Kommer ni ihåg tv-reklamen från 90-talet om att man absolut inte skulle låta bli att anmäla tv innehav? Den gick i varje fall ut på att man fick en snigel på ögat om man inte gjorde det. I reklamen så klättrar en liten pojke ut genom tv-apparaten och lägger en stor och slemmig snigel på en farbrors öga.

Det måste förresten vara höjdpunkten i svensk tv-reklams historia. Jag minns att jag tänkte: ”Det där får jag inte glömma när jag blir stor. Fy så äckligt att behöva gå runt med snigel på ögat!”.

Nu tänker jag att det kunde vara läge att visa snigel-på-ögat-reklamen i repris. Kanske i en åländsk version. ”Snegäl på öga” skulle direktöversättningen på åländska bli. Detta eftersom folk verkar ha glömt bort varför det är viktigt att betala tv-avgiften.

Häromdagen råkade jag höra en diskussion där en person varnade sina vänner för att släppa in landskapsregeringens kontrollanter i sina hem. ”Han vill ha 220 euro! Lås dörren!”.

Här på Åland finansierar tv-avgiften ungefär 18 olika public service-radio- och tv-kanaler.

Är det så hemskt att vara med och betala för intressanta allmänbildande radioprogram som till exempel Ring P1, Studio ett, P3 dokumentär, Kropp & själ och Söndagsintervjun? Eller X3M Morgon och Myteriet? Eller Yle Nyheter?

Eller tv-program som På spåret, Aktuellt, Antikrundan och Dokument inifrån.

Och för all del, de åländska sommarpratarna!

Folk vill ha och ha. Men man vill inte betala för det. Och ska man betala för det så vill man helst att det ska vara billigt. Missförstå mig rätt, när jag säger att jag vet att det finns de som har det knapert. De som helt enkelt inte har råd att betala någon tv-avgift. De finns, helt klart. Det är bara det att jag tror att de som klagar på tv-avgiften knappast är de som befinner sig i ekonomiska svårigheter. Och antagligen har de heller inga problem med att konsumera public-service.

Eftersom vi tycks ha glömt vitsen med public service och människor inte förstår att det behövs så är det dags att ta i med hårdhandskarna. Något mer avskräckande än en snigel på ögat-reklam har jag svårt att komma på.

(Nu ska jag skynda mig lämna in min egen anmälan om tv-innehav. Snegäl på öga vill ja inte ha!)