DELA

Snart är julen här

Att vara prao på Nyan innebär alltid något nytt, men roligt är det att gå och leta efter dagens ålänning och att skriva en spalt. Jag har trivts jättebra här och Lisa och jag har haft jättekul. Det är trevligt och man blir glad när man kommer hit, men man saknar också så klart sina vänner i skolan.
Men när man går ut på stan och letar efter dagens ålänning så möter man alltid några kompisar från skolan. Men nu är Lisa sjuk. Usch jag hatar att vara sjuk…
Förra veckan så missade jag två dagar i skolan, men då blev det också en hel vecka utan träning. Det är mycket för en som tränar nästan varje dag, men jag har lärt mig.
Att träna och kanske vara sjuk är inte det bästa när jag hörde vad som vad som hände en som jag kände i Sverige. Hemsk historia, börjar nästan att gråta själv, men kan säga att det slutade dåligt för henne. Riktigt dåligt. Så ett tips: träna aldrig om du är sjuk.

Och på måndag blir det inte att gå till ”jobbet”, utan det blir skolan igen istället. Där kommer det snart att bli prov när jag kommer dit. Det är luciaövningar och julfestövningar också. Men när man börjar höra att dom säger i högtalaren ”julfestövning i auditoriet” eller ”luciamöte i Randolphs sal”, då börjar man känna att ”wow, julen är snart här”.
Snart har vi ju också lucia, det har alltid betytt mycket för mig. Jag tycker alltid att det är så fint. Så klart vill jag själv bli lucia och det är faktiskt just nu min högsta önskan. Men det är hård konkurrens.
Efter lucia är det inte många dagar tills det blir jul. När man var liten så såg man det där stora hårda paketet som jultomten tog upp ur säcken och hoppades på att han skulle säga ”till Vanessa Eriksson” och man slet upp paketpappret som värsta galningen.. Man hade julkalendrar som man öppnade varje dag tills den 24 december kom. Men det där hårda paketet man önskar nu kanske istället skulle vara en dator.

Nu är det mjuka paket som gäller och kanske ett litet paket där man önskar att det kunde vara ett fint armband eller halsband. Det ändras med åren och det där ”umgås” skiftar från religioner och familjer. Hos vissa så finns det kanske inte något som kallas jul?
Och i USA är det där klassiska att man ger tomten mjölk och kakor och sen när man vaknar så finns det fullt med julklappar under julgranen. I år blir det lite nytt för mig. Jag ska åka till fastlandet till min farmor och annan släkt att fira jul med.
Men god jul i förskott!

VANESSA ERIKSSON