DELA
Foto: Felicia Bredenberg

Snälla löften

Så är vi där igen. Nytt år, nya möjligheter. New year – new me. Eller så märkte du, när du vaknade i söndags, att allt var precis som vanligt. Eller kanske till och med lite sämre, med tanke på mängden skumpa du drack kvällen innan och än värre om du som jag läste nyheten om nattens terrordåd.

Tyvärr förändras ju ingenting automatiskt vid tolvslaget, om man bortser från hur ofantligt mycket svårare det blir att skriva dagens datum. Ibland tror jag fortfarande att året är 2015.

Jag lyfter på hatten åt er som lyckas hålla ett nyårslöfte, personligen har jag aldrig varit så duktig. Eller ja, om man bortser från det året då jag och en kompis lovade att vi skulle börja gilla smaken av öl. Sagt och gjort, på gott och ont, nu är ölen en kär vän.

Vad jag vill komma till är att jag tror att vi lätt sätter ribban för det nya året alldeles för högt. Eller så ber vi om saker som vi faktiskt, med handen på hjärtat, inte kan ändra på.

Min före detta kollega Nina, skrev häromdagen ut sitt nyårslöfte på Facebook. Det var att hon skulle bli snäll. Ett nyårslöfte som går att applicera på de flesta av löften.

Gör saker mot dig själv och mot andra med snällhet som vägvisare. Börja träna – men var snäll mot dig själv när du gör det. Planera inte att träna fem gånger i veckan om du börjar från noll. Det skulle du inte tvinga någon annan till heller. Ska du börja äta nyttigare? För all del, ät saker som är snälla mot din kropp – men också ditt sinne – kanske det ibland är choklad? Är ditt löfte att bilda dig, börja då med något lättläst.

Kom ihåg att vara snäll inte är det samma som att vara en hallmatta. Låt inte andra människor kliva på dig. Man behöver inte alltid vända andra kinden till.

Om vi alla vore mer snälla vore världen en mycket bättre plats, hur löjligt, simpelt och klichéartat det än må låta. Så låt oss börja 2017 med massor av snällhet.

Mitt personliga nyårslöfte slöt jag tillsammans med min goda vän Julia. Vi ska börja äta frukost på oväntade ställen. På så sätt hoppas vi kunna sporras till fler äventyr under det kommande året. För att vara snäll mot mig själv tänker jag sätta ribban på mitt löfte oerhört lågt. Oväntade ställen kan ju faktiskt vara på stranden, uppe i ett träd, under bordet eller hos grannen. Man behöver inte krångla till det.