DELA

Snälla, gör mig inte besviken

I helgen startade vårfågeljakten på de åländska skären. Samtidigt gick startskottet för en helt annat typ av jakt. En jakt som bedrivs långt ifrån de soldränkta skär som söndagen bjöd alla ivriga bössbärande jägare på, nämligen jakten på den perfekta latten. Livräddaren i nöden, glädjespridaren i sorgen.

Innan februari kunde jag inte höra ordet latte utan att få kväljningar. Mjölkigt och sliskigt nästintill odrickbart. Ett typiskt bra sätt att förstöra en ädel espresso. Men i takt med att min och kaffemaskinens relation växte sig starkare började jag ändra uppfattning. Ju bättre jag blev på att laga espresso och ju bättre jag blev på att skumma mjölk desto kärleksfullare blev mitt förhållande till latten. Efter tre veckor var jag uppe i en lattedos på fem om dagen. Bra eller dåligt, det råder det delade meningar om.

Den träning jag fick i lattelagandets ädla konst går ändå inte av för hackor. Från första dagens fräsande skummassaker till ett lagom krämigt latteskum redo att skapa allehanda konstverk med. Någon lattekonstnär av rang blev jag aldrig. Trots idogt övande blev girafferna till löv och svanarna blev till melerat lattekaos. Så kallad modern konst och med ett brett leende serverade jag latte på latte till glada helgfirande gäster. Vissa vackrare än andra.

Sedan jag flyttade tillbaka till Åland har jag känt att det är någonting fattats mig. Jag har längtat efter någonting men jag har inte kunnat sätta fingret på vad. Så i helgen befann jag mig mitt i en soldränkt stad som myllrade av människor och våryra. Där någonstans mitt i allt kaos insåg jag vad jag saknat. Min gyllene resetradition. Min bäste kompanjon. Min take-away-latte. Så där på Torggatan fattade jag ett beslut. Jag ska sluta sakna och börja leta. Reglerna är enkla. Latten ska vara bättre än den jag själv lagat. Smak, utseende och känsla är grundstenarna i bedömningen.

Så det här är startskottet. Startskottet för jakten på den perfekta latten. Om det finns någon perfekt latte på Åland, det återstår att se men jag hoppas att min jakt ska kantas av många giraffer, glada skratt och gastronomiska smakupplevelser. Maila gärna dina hetaste latteställen till julia.johansson@nyan.ax.

Och Åland. Jag tror på dig. Snälla, gör mig inte besviken.