DELA

Snälla EU, hjälp mig

På diskbänken står såpa, etikettborttagningssprej, aceton, stålull, en glasskrapa och en flaska Gammeldansk.

Honung skall förflyttas från två hinkar till cirka 60 glasburkar som också de står på diskbänken eller ligger i hon i blöt. Att återvinna gamla burkar är ett billigt och miljövänligt system. Det skulle också vara ett alldeles utmärkt system om de f-rbannade etiketterna inte fanns.

Bara ett fåtal etiketter lossnar efter blötläggning i vatten. De som biter sig fast i glaset får en omgång med ”Label off”-sprej. Lyckas inte det heller skruvas locket på acetonflaskan upp och till sist är det stålullens och glasskrapans tur att angripa problemet.

Gammeldanskens roll i det hela är att dämpa den frustration som i värsta fall kan leda till att det flyger glasburkar kors och tvärs genom köket. Det är trist att städa upp glasskärvor.

Så snälla EU, kan du inte bara bestämma att alla etiketter måste klistras fast med ett lim som löser upp sig i vanligt vatten.

För miljöns skull. För burkande, lättirriterade kvinnors skull.

Och EU , kan du inte vara så vänlig och se över förpackningsplasten också? Varför måste det finnas en tunn plasthinna på fnösketorra varor som till exempel cd-skivor, filmer, cigarettpaket? En plasthinna som man aldrig lyckas skrapa bort med naglar och sinnesro i behåll.

Gammeldansk-kontot blir orimligt stort.

Du bekämpar ju redan tunna plastpåsar, ge dig på plasthinnorna också. Och medan du håller på, förklara logiken i att frysvaror samtidigt får förpackas hur slarvigt som helst. Sätt ett paket djupfrysta blåbär i handväskan en varm sommardag så förstår du vad jag menar.

Sist men inte minst . Dammsugarpåsar.

Världens män har lyckats komma överens och standardisera allt möjligt från batterier till prylar och verktyg och till och med flygtrafiken. Men ingen, absolut ingen har brytt sig om det huvudsakligen kvinnliga återkommande måstet i vardagslivet, dammsugningen.

Vilken av alla dessa var nu igen min påse, är en vanlig stilla undran framför de otaliga alternativen på butikernas hyllor. Det hjälper inte ett jota att man vet märket på sin dammsugare, varje enskild modell har också en egen påse. Alla är vita eller smutsbruna, alla påminner om varandra men ve dig om du väljer en som du bara tror att passar. Den passar garanterat inte.

Så snälla EU, gör något.

För alla lättirriterade kvinnors skull. För min levers skull.