DELA
Foto: Porträtt Victor Sundqvist

Snacka om dålig tajming

Det kan vara oerhört svårt att behärska sig när man tittar på sport. Speciellt om ens egna sympatier ligger hos en eller flera av utövarna.

Det vet jag som ivrig AIK:are och nästan fanatisk Greklands-supporter.

Jag skriker, gråter, gestikulerar och ber till och med till Gud – trots att jag själv kategoriserar mig som agnostiker.

Sport framkallar känslor. Inte hos alla, men hos många. Och vissa är bättre på att bemästra dem, andra sämre.

Varför pratar jag om det här?

Jo, under söndagens hockeymatch i Islandia – den mellan IFK Mariehamn och Södertälje Pojkarnas AIF (SPAIF) – hände något som åtminstone mitt sällskap noterade och diskuterade.

En man som satt ovanför mig var inte nöjd med domarens beslut då denne delade ut en tvåminutersutvisning till en IFK-spelare.

Som ett resultat av detta basunerade han ut: ”Du dömer inte damhockey”.

Snacka om dålig tajming, med tanke på #metoo och alla de hashtagbaserade upprop som tagit vid efter det. Jag kan inte tänka mig en sämre tidpunkt att yttra en dylik tanke, så länge den är så oskyldig som jag faktiskt hoppas och tror den är.

Givetvis fick mannen mothugg, om än knapphändigt, då en kvinna svarade: ”Vad är det för fel på damhockey?”.

I och med att jag aldrig uppfattade någon respons från mannen på nämnda mothugg har jag så klart ingen aning om vad han egentligen menade. Kanske var det ett manschauvinistiskt yttrande.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka tanken på att det också finns en annan, mindre laddad, förklaring.

Damhockey har andra regler än herrarnas motsvarighet. Gällande regler togs i bruk inför VM 1994 då den fysiska skillnaden mellan nationerna var gigantisk – de bästa nationerna, framför allt Kanada och USA, körde inte bara över de lite sämre målmässigt utan också fysiskt.

Även om det inte råder ett generellt tacklingsförbud inom damhockeyn så är det förbjudet med så kallade ”open ice hits” och tacklingar i 90 grader eller mindre.

Reglerna diskuteras ständigt och också ur olika infallsvinklar. En del menar att damhockeyn borde ta efter herrhockeyn medan andra tycker tvärtom.

Hur som helst kan vi konstatera att söndagens händelse var ett perfekt exempel på dålig tajming och civilkurage.